Så här såg det ut under lördagen när SpaceX sköt upp rymdraketen från Kennedy Space center i Cape Canaveral, Florida i USA. Foto: TT/Terry Renna

Här skjuter SpaceX upp en ny raket

Uppdaterad
Publicerad

Företaget SpaceX har återigen skjutit upp en raket i rymden. Syftet är att testa USA:s nya persontransport Crew Dragon för NASA:s räkning.

Tidigt på lördagsmorgonen sköt Elon Musks företag SpaceX upp sin rymdraket Falcon 9 med destination ISS (International Space Station). Uppskjutningen är ett test av USA:s nya persontransport Crew Dragon som utvecklas av SpaceX med stöd av NASA.

Astronautkapseln sköts upp obemannad. Tidigare har man skickat upp material till rymdstationen och syftet med dagens test är att visa att persontransporten är säker, något som är viktigt för NASA då deras personal är de första människorna som kommer att flyga med Crew Dragon.

SpaceX tävlar med Boeing

Sedan USA lade ner sina rymdfärjor 2011 har Ryssland haft monopol på att köra rymdfarare till och från ISS, något som har blivit en dyr affär för NASA. Sedan dess har SpaceX och Boeing fått kontrakt om att ta över persontrafiken till ISS. Boeings persontransport CST-100 Starliner ska att testflygas i april. Bolagen tävlar nu om att vara först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.