Demonstranterna som har kameror filmar kvinnorna. Volontärerna gömmer därför kvinnorna under stora paraplyer. Foto: Andreas Zernell/SVT

Här skyddas kvinnor med en mur av paraplyer

Publicerad

Volontärer döljer deras ansikten samtidigt som att demonstranter försöker övertala dem att inte genomföra sin abort. SVT:s USA-team besökte en abortklinik i delstaten Alabama. Här har man har röstat igenom landets hårdaste abortlagar.

Delstaten Alabama har röstat igenom nya abortlagar som förbjuder abort, även vid våldtäkt och incest. Läkare som genomför ingreppet riskerar 99 års fängelse.

Målet med den strikta lagen, som kan träda i kraft om sex månader, är att utmana det nuvarande beslutet om fri abort från 1973.

Se USA-korrespondent Carina Bergfeldt och fotograf Andreas Zernells reportage från en abortklinik där båda sidor är beredda att slåss hela vägen till högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.