En av de kamouflageklädda männen som spanar vid turkiska gränsen. Foto: Marco Nilson/SVT

Privat milisgrupp spanar efter migranter vid turkiska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Framför oss ligger den turkiska gränsen, men vi står inne i Bulgarien tillsammans med tre män i kamouflagekläder och mask för ansiktet. De är del av en privat milisgrupp som patrullerar skogarna i jakt på migranter som försöker ta sig in i Europa den här vägen.

– Vi har inget emot andra människor, säger en av dem, bara de stannar kvar i sina länder och strider för sin egen frihet där, säger en av dem.

Nej, här i Bulgarien vill de inte att migranterna ska stanna, och de ser sig dessutom som en sista utpost för att hålla dem borta från resten av Europa också.

– Vi måste försvara oss själva, vem annars ska försvara oss?

Flyktingkrisen i Europa

Det är den anonyma mannen som vi intervjuar som säger det och spänner samtidigt ögonen i mig. Han är helt klädd i kamouflagekläder, också hans ansikte är täckt av en balaklava där bara ögonen syns. Vid bältet hänger en kniv, han har en komradio i bröstfickan och en stor tung ryggsäck, som han senare plockar fram sin matsäck ur. Och varje gång vi stannar tar han omsorgsfullt fram en liten kompass som han har förvarad i ett litet etui.

LÄS MER: Kylan slår hårt mot migranter i Europa

Spår efter migranter

Det är två yngre och en lite äldre man, som traskar genom skogen på spaning efter migranter som försöker ta sig från Turkiet till Europa genom den bulgariska gränsen. Den äldre mannen är före detta främlingslegionär, de franska yrkesmilitärerna. 

Ibland stannar de och tittar sig omkring eller plockar upp ett glasspapper och konstaterar att det står på turkiska. Det är bevis på att det här är en rutt som migranterna använder. Vi är på rätt spår, och så fortsätter de vidare på obefintliga stigar, upp och ner över kullarna.

TV: Se bilderna från flyktingarnas väg genom Europa

27 år och arbetslös

Jag och fotografen Marco traskar efter, i timme efter timme. De torra löven prasslar under våra fötter, ännu har träden inga blad på grenarna, men vill man så känns det som om en elefant skulle kunna gömma sig bland buskarna utan att vi fick få syn på den. Och hela tiden är jag orolig för vad som skulle hända om vi verkligen stötte på några migranter.

Den anonyme mannen säger att de skickar tillbaka migranterna över gränsen, tillbaka till Turkiet, men jag är ändå orolig.

Ingen av dem vill säga vad de heter eller visa sina ansikten inför kameran. De är rädda för att bli dödade säger de, men av vem eller varför är mer oklart. Men de är övertygade om varför de måste försvara sig.

Till slut berättar han ändå, att han är 27 år och arbetslös och att han har varit med och patrullerat här ute i skogarna i två års tid.

LÄS MER: 700 fångar bygger Ungerns nya gränsstängsel

Främlingsfientlighet och rädsla

Bulgarien har, med stöd från EU, byggt ut stängslet mot Turkiet för att hindra migranter från att ta sig in i Europa. De bulgariska myndigheterna stoppar varje år ungefär 10.000 personer som försökt ta sig in illegalt. Men gruppen anser inte att vare sig Bulgariska gränspolisen eller Frontex gör sitt jobb.

– Jag försöker försvara min egen nation, säger den anonyme mannen vi intervjuar, jag och mitt blod för vi bulgarer är av samma blod. Annars kommer det att inom 50 år inte heller att finnas något Sverige, det kommer bara att vara svarta från Afrika eller nån annanstans i hela Europa.

– Vi ser redan vad som händer i övriga Europa. Vi ser, säger han, att de här människorna inte kommer hit för att leva som normala människor, de vill inte följa våra regler, de vill inte följa våra traditioner och de våldtar och mördar över hela Europa, i Sverige, Tyskland, Spanien, överallt, vi vill inte att detta ska hända i Europa.

Han, och de andra, målar upp en världsbild som är hotfull och där kriget väntar runt hörnet. Och det spelar ingen roll vilka följdfrågor jag än ställer, hur mycket jag än försöker argumentera eller påpeka om ett påstående är fel, han svarar samma sak, igen och igen.

48.000 medlemmar

Rörelsen heter Vasil Levskis militära förbund/bulgariska nationella rörelsen Shipka och har, säger de, totalt 48.000 medlemmar. 800 av de är aktiva med att patrullera gränsen, alltid i små grupper om tre, fyra personer.

Gränsen mot Turkiet är 20 mil lång och trots att skogen är gles och inga blad ännu sitter på träden, känns det som en elefant kan gömma sig någonstans bland snåren och vi skulle ändå inte upptäcka den

Och vi stöter inte heller på några migranter den här dagen. Hur många de faktiskt stoppar får vi inga klara svar på, de talar själva om tusentals, men det finns förstås ingen statistik eller uppgifter som vi kan kontrollera. 

LÄS MER: De jagar flyktingar vid Ungerns gräns

Tränar för krig

Men det handlar inte bara om att stoppa migranter. Gruppens ledare har innan vi kom ner till Bulgarien, skickat mängder med olika videoklipp som bland annat visar när de är ute i skogarna och tränar med automatvapen. Och på min fråga varför de måste träna med så avancerade vapen, svarar de, att de tränar inför kriget. Religionskriget som kommer.

Se hela reportaget i SVT:s Korrespondenterna på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet