• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: SVT

Här styr ”Malawis mor” med Guds hjälp

Det kallas för det femstjärniga barnhemmet. Här styr ”Malawis mor” med Guds hjälp och den vita människan som ideal.

Sexåriga Maliaka, som visar runt oss, pekar på sina dockor, sin säng och högar med fina nystrukna kläder. Barnen ser välnärda ut, de går i skola och har gott om pedagogiska leksaker. Pengarna kommer från den världsomspännande bibeltrogna kristna  rörelsen GOD TV, som i Sverige representeras av Livets Ord.

Det var också här på Kondanani Childrens Village som artisten Madonna hämtade sin dotter.

Tar bara emot bebisar

Här pågår i stället en kamp om barnens sinnen. Västerländska ideal om lydnad och lojalitet ska råda enligt chefen. Barnhemmet har grundats av Annie Chikwaza, holländsk missionär med ett uppdrag som Gud gett henne. Hon tar bara emot spädbarn under sex månader, om de är äldre än så går de inte att forma, menar hon.

– Om de är äldre än sex månader har de utvecklat särskilda tankemönster, livet i byarna handlar så mycket om rädsla, om häxkonster och fattigdom, säger Annie Chikwaza till SVT.

”Ingen framtid i Afrika”

Hon har nyligen skrivit en bok om sin livsgärning där hon kallar sig ”Mother of Malawi” – Malawis mor.

– De här barnen skulle vara döda om jag inte hade tagit emot dom, hävdar hon, vilket delvis stämmer, aids-epidemin i Malawi slog hårt mot landet.

Men Kondanani-barnen tillåts bara ha begränsad kontakt med omvärlden och helst skulle Annie ta med alla barnen till Europa, hon ser ingen framtid för dem i Afrika.

– Vill vi verkligen ha dom i det här landet? Efter allt som vi gjort för dom? undrar hon.

Och hon vet vad hon vill hon vill uppnå.

– Jag vill att barnen ska växa upp som lydiga, ärliga, lojala och produktiva medborgare och säga: ”Tack mamma, vi har haft en lycklig barndom, fått en bra utbildning och vi vet att Herren är vår frälsare”.

Blundar för utvecklingen

Annie ser inte det moderna Malawi som utvecklas omkring henne, ett land som gått från att vara ett svältdrabbat till att vara matexportör och som på senare år börjat få ner spädbarnsdödligheten. Hon ser bara okunskap, häxkonster och bristande arbetsmoral.

Och för att kunna rädda fler Malawiska önskar hon att fler västerlänningar kom till Malawi för att starta barnhem.

Besöket på Kondanani Childrens Village ger EN bild av hur den goda viljan kan te sig – av den kristna missionen i Afrika, där det fortfarande finns vita som upprätthåller tanken om västerlandets överlägsenhet.

Mer om den goda viljan i Korrespondenterna, SVT2 kl. 20.00 15 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer