Foto: Scanpix

Här talar Hu Jintao till kongressen

Uppdaterad
Publicerad

Inför det kinesiska maktskiftet växer kraven på reform av den statliga sektorn. Men cheferna för Kinas statsägda företag argumenterade på fredagen för fortsatt expansion med motiveringen att de behövs för att garantera ekonomisk säkerhet.

Västländer och reformvänliga i Kina hävdar att de statliga företagen ges fördelar gentemot de privata bolagen, som är de som skapar nya arbeten, och att Kinas tillväxt kommer att avstanna om inget görs.

”Måste bli mer marknadsorienterande”

I sitt tal i går manade den avgående kinesiske presidenten Hu Jintao till mer investeringar i strategiskt viktiga delar av den statliga sektorn, men öppnade upp för större marknadsanpassning i andra.

Kina utser nya ledare

-Statligt ägda företag måste bli mer marknadsorienterade och fortsätta att stärka sin livskraftighet och sitt inflytande, säger Wang Yong, chef för den kommission som övervakar Kinas statliga företag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina utser nya ledare

Mer i ämnet