Här tar Vatikanen emot Trump

Uppdaterad
Publicerad

Två av världens mäktigaste män mötes i morse i Vatikanstaten. Mötet mellan USA:s president Donald Trump och påven Franciskus har föregåtts av meningsskiljaktigheter.  

Donald Trump befinner sig på sin första utlandsresa som president och efter besök i Saudiarabien, Israel och de palestinska områdena väntade ett besök med påven.

LÄS MER: ”Både Trump och påven ytterst oförutsägbara”

Trumps första utlandsresa

Mötet som skedde på USA:s initiativ inleddes med en symbolisk handskakning i Sala del Tronetto (den lilla tronens sal) och fortsatte sedan bakom stängda dörrar. Mötet varade en halvtimme och enligt journalister på plats ska Trump sagt att det var en stor ära att möta påven.  

Olika åsikter

Vad Trump och påven pratade om är ännu så länge oklart, men de båda ledarna har kommit på kollissionskurs tidigare. Påven har kritiserat Trumps planerade gränsmur och sagt att den som bygger murar istället för broar inte är kristen.

Trump kontrade under valrörelsen det uttalandet genom att säga att det var ”vanvördigt” av påven att ifrågasätta hans tro. 

Påven har också talat sig varm för en aktiv klimatpolitik, samtidigt som Trump gått till val på att riva upp klimatavtalet.  

Donald Trump, hustrun Melania och dottern Ivanka eskorterades av Schweizergardet på väg till mötet med påven. Foto: TT

Mötet ses av bedömare som viktigt inte minst för katolska grupper i USA. I presidentvalet fick Trump majoriteten av de katolska väljarnas röster. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps första utlandsresa

Mer i ämnet