Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I USA sker just nu den största upprustningen av ammunition på årtionden, trots att landet tekniskt sett inte är i krig. Foto: DR/EVN

Här tillverkas ammunition till kriget – 8 000 kilometer från fronten

Uppdaterad
Publicerad

I USA har Pentagon nu gett vapenfabriker i uppdrag att rusta upp. Det ska bli fler vapen men framförallt mer ammunition.

I en fabrik i Scranton, Pennsylvania, som tillverkar ammunition till artilleripjäser ska produktionen niofaldigas.

Ett år har gått sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och fabriker i USA producerar nu vapen under högt tryck.

– Ukraina är helt beroende av USA, Nato och andra globala partners för att behålla tillgången till ammunition. Annars skulle Ukrainas motståndskraft försvagas på några veckor, säger Mark F. Cancian, analytiker Center for Strategic and International Studies.

Vapenfabriken på högvarv

I Scranton nästan 8 000 kilometer från fronten i Ukraina går vapenfabriken på högvarv. Där har man producerat ammunition sedan 50-talet.

– Vi kör två fulla skift samt ett tredje. Vi är igång fem, sex dagar i veckan, säger Richard Hansen, talesperson Scranton Army Ammunition Plant.

Se hur vapenproduktionen ser ut i klippet ovan.

Enligt analytiker förbrukar Ukraina på en månad vad USA tillverkar på ett år. Foto: Ronald Verhoeven

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.