SVT har träffat läkaren Anastasia Vasiljeva, som försökt ta sig in för att behandla Aleksej Navalnyj. Foto: SVT

Navalnyjs läkare gripen – ”Rädd för att han ska dö”

Uppdaterad
Publicerad

Ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj flyttades till sjukhusavdelningen i fängelset efter att han fått feber och hosta. Hans läkare Anastasia Vasiljeva försökte under tisdagen att ta sig in i fängelset för att få träffa honom men greps istället.

– Vi är läkare och förstår vad som händer med honom, och vad det kan leda till, säger Anastasia Vasiljeva, tills SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström.

Navalnyj ska ha haft 38,1 graders feber, ryggsmärta och hosta under måndagen när han flyttades till fängelsets sjukhusavdelning. Tre av femton av de andra fångarna på hans avdelning ska ha drabbats av misstänkt tuberkulos.

Under tisdagen försökte Navalnyjs läkare Anastasia Vasiljeva ta sig in i fängelset för att kunna vårda oppositionspolitikern, men stoppades av polis.

Är ni rädd för att han ska dö här?

– Det är klart att jag är rädd, jag tror att alla här är rädda för det, säger Vasiljeva till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.