Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenske Magnus Ek tränar ukrainska soldater som snart ska bege sig till fronten. Hör honom berätta i inslaget.

Här tränas ukrainska soldater – av svenske instruktören Magnus

Uppdaterad
Publicerad

Det militära stödet till Ukraina från väst består inte bara av vapen. På plats i landet finns också frivilliga som utbildar ukrainska soldater i krigföring. SVT:s team Elin Jönsson och fotograf Lars Lyrefelt följde den svenske instruktören Magnus Ek under ett träningspass nära fronten.

Soldaterna på övningsfältet ska snart ut i strid för att byta av de som varit länge vid fronten. Många av dem hade ingen erfarenhet av militära uppgifter innan kriget bröt ut. En soldat som kallar sig ”Prästen” berättar att första gången han höll i ett automatvapen var så sent som i december. 

Svenske Magnus Ek har befunnit sig i Ukraina i åtta månader, och menar att det vapenstödet från väst är viktigt men inte allt. Träning i taktik och teknik behövs också för att rädda liv.

Det är minor överallt, och inskjutet artilleri. Så det är inte bara att dundra på med en leopard, säger han.

Se mer i inslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet