Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Masja om gripandet av pappan. Foto: Privat

Rysk flicka protesterade mot kriget – skickades till barnhem

Uppdaterad
Publicerad

I skolan skulle barnen rita teckningar till stöd för de ryska trupperna i Ukraina, men 13-åriga Masja Moskaljova gjorde en antikrigsteckning. Masja Moskaljova fördes till ett barnhem och hennes pappa Alexej har dömts till två års fängelse.

Eleverna på skola nummer nio i staden Jefremov fick för ett år sedan i uppgift att rita hyllningsteckningar till de ryska soldaterna i Ukraina.

Masja Moskaljova anser att kriget är fel och ritade en teckning med orden ”nej till kriget, nej till Putin” samt ”ära åt Ukraina”. Teckningen föll inte i god jord hos läraren som gjorde en polisanmälan.

Kallade armén för våldtäktsmän

Senare kopplades även den fruktade säkerhetstjänsten FSB in och en utredning inleddes där Masjas pappa Alexejs kommentarer på sociala medier undersöktes. Det visade sig att han lagt upp nidbilder på president Putin och kallat den ryska armén för ”våldtäktsmän” efter massakern i ukrainska Bucha.

Alexej dömdes till närmare 5 000 kronor i böter för inläggen. Men processen stannade inte där.

Två åtal har väckts mot Alexej, ett för att ha misskrediterat armén samt ett för ”dåligt föräldraskap”. Idag dömdes han till två års fängelse i sin frånvaro. Enligt domstolen rymde Alexej från den husarrest som han har suttit i sedan 2 mars.

Domaren meddelade även att Masja ska överlämnas till socialtjänsten som har en månad på sig att besluta var Masja ska leva framöver. Föräldrarna är skilda och modern har en ny familj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet