Choklad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går till att skapa labbodlad choklad, i klippet ovan. Foto: AP / SVT

Här utvecklas framtidens choklad – i ett labb

Publicerad

I ett laboratorium i Kalifornien odlar man kakao utan att skörda från träd.

– Vi lurar i princip kakaocellerna att växa och dela sig. Och efter en viss tillväxt kan vi skörda dem och förvandla dem till choklad, säger Alan Perlstein, vd på California Cultured.

Kakaoträd växer vanligtvis ungefär 20 grader norr och söder om ekvatorn i områden med varmt klimat och riklig nederbörd, som Västafrika och Sydamerika. Men i och med klimatförändringarna riskerar marken att torka ut.

Därför arbetar forskare, entreprenörer och chokladälskare runt om i världen för att hitta nya sätt att odla kakao.

Framsteg

I Tyskland utvecklar ett företag ett chokladalternativ baserat på havre och solrosfrön. Och i labbet i Kalifornien utvecklas en teknik där kakaoceller odlas i en sockerlösning så att de delar sig, vilket forskarna på sikt hoppas ska kunna ersätta traditionella odlingar.

Skicka gärna in tips på framsteg till: framsteg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet