Statyer föreställande brittiska drottningar har välts ner i Kanada. Foto: Chad Hipolito/AP/TT

Här välts en staty ner föreställande drottning Victoria

Publicerad

Ilskan växer i Kanada över den senaste tidens upptäckter av kvarlevor efter över tusen barn från ursprungsbefolkningen i omärkta gravar. På nationaldagen vältes bland annat två statyer föreställande brittiska drottningar, rapporterar BBC.

En stor staty föreställande den tidigare brittiska regenten Victoria samt en mindre staty föreställande den nuvarande drottningen Elizabeth vältes i Winnipeg i torsdags.

I Montreal vältes en staty föreställande den brittiske upptäcktsresanden James Cook. På många platser i landet ställdes nationaldagsfirandet – som är kopplat till kolonialtiden – in och ersattes av minnesstunder och protester.

Kvarlevorna efter omkring 1 150 barn i omärkta gravar har upptäckts vid före detta katolska internatskolor i Kanada, som är en tidigare brittisk koloni och än i dag en del av Samväldet. Kanada blev helt självständigt från Storbritannien först 1982.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.