Förespråkare för fri abort marscherade utanför USA:s högsta domstol i Washington tidigare i år. Foto: Joshua Roberts/Reuters/TT

Hård abortlag pausas av USA:s högsta domstol

Uppdaterad
Publicerad
USA:s högsta domstol stoppar tillfälligt den hårdare nya abortlag som var tänkt att träda i kraft i Louisiana på måndag.

Domaren Samuel Alito skriver att domstolen ”behöver tid att gå igenom” allt material som har kommit in med anledning av organisationen Hope Medical Group for Womens begäran att lagen rivs upp.

Fallet följs extra noga eftersom det väntas ge en bild av den nya maktbalansen i USA:s HD, sedan Anthony Kennedy ersatts av Brett Kavanaugh.

82-årige Kennedy var känd som en liberal röst i frågor om medborgerliga fri- och rättigheter, däribland abort. Han drog sig tillbaka på grund av hög ålder förra året.

Kavanaugh nominerades av president Donald Trump, och är ett osäkert kort vad gäller abort. Dock är många kvinnorättsivrare misstänksamma mot honom generellt, efter anklagelser om sexuella övergrepp som gjorde hans tillträde under hösten skandalomsusat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer