Foto: TT

”Besättningen sa att vi inte kunde räddas”

Uppdaterad
Publicerad
Många av passagerarna från den olycksdabbade färjan Norman Atlantic vittnar nu om hur panik och slagsmål mellan passagerarna brutit ut efter att fartyget fattat eld under gårdagsmorgonen.

Färjan Norman Atlantic fattade under natten till söndagen eld under sin rutt på Adriatiska havet. Av de nära 500 omborvarande passagerarna har tio personer hittills rapporterats som förolyckade, och överlevande riktar nu skarp kritik mot fartygets besättning efter att ha vittnat om hur panik brutit ut efter att färjan fyllts av rök.

Slagsmål utbröt

Enligt den grekiska passageraren Dimitra Theodossiou, som räddades av en helikopter från den italienska militären, utbröt regelrätta slagsmål mellan de passagerare som via repstegar försökte rädda sig från det brinnande fartyget, uppger den italienska dagstidningen La Repubblica.

– Det var fruktansvärt, jag bevittnade hemska scener. En del av de män som placerats på däck för att ge företräde åt barn, äldre och kvinnor under räddningsaktionen började klättra på repstegarna och försökte dra ned de personer som befann sig där. Även jag blev slagen och lyckades ta mig till helikoptern av ren ilska. Jag tänkte: ”nu eller aldrig”, men det var fruktansvärt. Jag glömmer det aldrig.

Passagerare larmades inte

Enligt Dimitra Theodossiou hade fartygets passagerare tidigare fått veta av besättningen att räddningsmanskapet inte kunde ta sig ombord och att man därför skulle vara tvungen att tillbringa natten på det brinnande fartyget.

– Två timmar innan jag räddades hade besättningen talat om att den tjocka röken gjorde att man inte kunde rädda oss.

Enligt Dimitra Theodossiou larmades inte heller passagerarna av fartygets besättning om att en brand brutit ut på Norman Atlantic.

– Vi hörde inget larm överhuvudtaget. Jag låg och sov i min hytt i första klass och vaknade först av att det luktade bränt och av att rök vällde in i min hytt. Efter att ha satt på mig en tröja tog jag mina pengar och mitt id-kort och rusade ut i korridoren och knackade på alla de hytter jag mötte och ropade ”Ta er ut, det brinner.”

”Besättningen sprang omkring”

Ytterligare en av de räddade passagerarna, Antonio Gnoni, vittnar om hur besättningen på Norman Atlantic inte lyckats organisera hjälpinsatsen efter att branden brutit ut, enligt den italienska nyhetssajten Rai News 24.

– Vi förstod överhuvudtaget inte vad som pågick. Besättningen sprang omkring och det var vi som fick göra allt själva. De enda som verkligen hjälpte oss var kusträddningen.

Enligt Antonio Gnoni ska branden ha förvärrats av att fartyget ska ha fraktat ett stort antal lastbilar, lastade med olivolja, vilka sedan ska fattat eld.

– Problemet var att man lastat för många lastbilar med olivolja på färjan. Över 100 containers som inehöll cisterner med olivolja fanns på båten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Färjebrand i Medelhavet

Mer i ämnet