Orkanen Maysak har i veckan skapat stor förödelse runt om på Koreahalvön. Foto: AP

Tjänstemän i Nordkorea utlovas ”hårda straff” efter tyfonförödelse

Uppdaterad
Publicerad

Tyfonen Maysak slog till med full kraft mot Koreahalvön i veckan. Nu utlovar Nordkorea ”hårda straff” för de tjänstemän som misslyckades med att skydda folk från ovädret, rapporterar landets statsstyrda medier.

Orkanen Maysak har i veckan skapat stor förödelse runt om på Koreahalvön. Förutom översvämningar uppges omkring 2200 människor i Sydkorea, där stormen först drog in, ha evakuerats. Ytterligare 120 000 hushåll ska även ha förlorat strömmen och en kvinna uppges även ha omkommit. Samtidigt tvingades landet ställa in 300 flygavgångar.

Även Nordkorea drabbades hårt av Maysak med kraftiga regnfall och översvämningar till följd. Nu uppger landets statsstyrda medier att tjänstemän ska straffas:

”Ansvarslösa” lokala myndighetspersoner pekas ut som skyldiga till ”en allvarlig händelse med dussintals döda”, skriver tidningen Rodong Sinmun. Tjänstemännen misslyckades med att ”omedelbart organisera kartläggning och evakuering av högriskbostäder”, trots att landets ledare Kim Jong-Un gett order om att så skulle ske, heter det.

”Ett beslut har fattats att straffen kommer att bli hårda och att de som bär ansvar för dödsfallen kommer att straffas politiskt, administrativt och juridiskt”, tillkännager tidningen.

Japan avbryter sökandet

Samtidigt rapporterar japanska kustbevakningen att sökandet efter fartyget Gulf Livestock 1, som i onsdags skickade ut nödsignaler under Maysaks framfart,  avbryts. Anledningen uppges vara att den nya tyfonen Haishen, som når den högsta japanska ovädersklassificeringen, redan har nått de södra delarna av Japan.

En filippinsk man som befanns sig ombord på Gulf Livestock 1 och ensam drev omkring i en uppblåsbar livflotte kunde räddas under fredagen. Några timmar tidigare hittades en annan man i vattnet i närheten, men han dödförklarades senare på sjukhus.

På onsdagen berättade en överlevande att fartyget slagit runt och sjunkit till följd av att en motor slagit av.

Gulf Livestock 1 lämnade Napier i Nya Zeeland den 14 augusti med 39 filippinier, två nyzeeländare, två australier samt 5 800 kor ombord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.