Människor i Bujumbura bränner madrasser i protest mot den sittande presidenten Pierre Nkurunziza. Hundratals i området Musaga deltog i den våldsamma demonstrationen och viftade med påkar och kastade sten mot polisen, som svarade med bland annat tårgas och vattenkanoner.

Hårda strider i Burundi efter kuppförsöket

Uppdaterad
Publicerad

Det som sas vara en kupp i Burundi har övergått i förvirring där båda sidor hävdar att de har kontrollen över strategiska platser i huvudstaden. Under dagen rasade kraftiga eldstrider vid den statliga TV- och radiostationen som kontrolleras av styrkor lojala med presidenten.

Enligt BBC ska den statliga radiokanalen RTBN återupptagit sändningarna, efter att de tystnade i samband med att strider utbröt nära radiostationen. Även flera privata radiostationer har tystnat under dagen. Minst tre personer ska ha mist livet i samband med striderna.

Strider rasar i Burundis huvudstad i Bujumbura, dagen efter att en högt uppsatt militär meddelat att president Pierre Nkurunziza avsatts. Invånare vittnar om skottlossning, bränder, rädsla och ett ytterst oklart läge.

Oroligheter i Burundi

–Just nu pågår kraftig eldgivning med granateld. Jag hör skottlossning från automatvapen medan vi pratar, säger Njuwa Maina, fotograf för nyhetsbyrån Reuters i Bujumbura, på telefon till TT.

Maina berättar att onsdagens firande förbyttes i våldsamheter så fort mörkret föll, med strider runt om i staden. Just nu är det enligt honom helt omöjligt att säga något om vilken sida som styr landet.

– Det är en väldigt skrämmande situation. Vi vet inte vem som kommer att få makten, det är omöjligt att avgöra. Alla är väldigt nervösa just nu, säger han.

Maina berättar att gårdagens firande förbyttes i våldsamheter så fort mörkret föll, med strider runt om i staden. Just nu är det helt omöjligt att säga något om vem som styr landet, enligt honom.

– Människor säger att det har uppstått en splittring i militären, mellan dem som är lojala med presidenten och dem som står på kuppmakarnas sida. Ingen vet vem som har kontrollen, och gatorna är helt öde på grund av osäkerheten, säger han.

Splittringen verkar inte vara baserad på etnisk tillhörighet. Både arméchefen och generalmajoren som ligger bakom kuppförsöket är hutuer. Delningen verkar istället bero på om man anser att den sittande presidenten brutit mot landets fredsavtal när han deklerarade att han tänker ställa upp för omval.

”Ett skämt”

Under onsdagen meddelade generalmajor Godefroid Niyombare att president Pierre Nkurunziza och hans regering avsatts, och att en övergångsregering skulle tillsättas. Presidentens talesperson avfärdade uppgifterna som ”ett skämt, inte en militärkupp”, samtidigt som tusentals människor firade på gatorna i Bujumbura.

Under morgonen rapporteras hårda strider ha rasat i närheten av det statliga radio- och tv-huset i huvudstaden, som kontrollerats av anhängare till presidenten. Enligt vittnen har privata tv- och radiostationer tvingats stänga ner så just nu är det bara den statliga stationen som kan sända.

”Böneutropen från moskén blandas med ljudet från tung skottlossning och explosioner” skriver en Bujumburabo på Twitter.

Motstridiga uppgifter

Samtidigt som landets försvarsminister säger att kuppen misslyckats, så hävdar styrkor lojala med kuppmakarna att de kontrollerar nästan hela huvudstaden, bland annat den internationella flygplatsen i Bujumbura. Men enligt BBC så verkar det nu som regeringstrogna trupper nu har kontrollen av stora delar av staden, inklusive flygplatsen.

President Nkurunziza själv har under den akuta krisen befunnit sig på ett möte om krisen i Tanzania. Enligt uppgifter till BBC ska hans plan ha försökt landa i Bujumbura, men tvingats bort av kuppmakarna. Enligt nyhetsbyrån AFP uppges han befinna sig på hemlig plats i Dar es Salaam i Tanzania.

”Jag ber alla burundier att behålla lugnet inför den här bedrägliga situationen. Situationen är under kontroll och den konstitutionella ordningen är skyddad”, skriver presidenten på Twitter.

”Finns en rädsla”

Burundi har skakats av våldsamma protester sedan presidenten meddelade att han kandiderar till en tredje mandatperiod, vilket enligt oppositionen strider mot landets grundlag.

Många fruktar att en splittring av militären kan leda till att konflikten mellan hutuer och tutsier blossar upp igen.

– Människor har verkligen försökt att inte göra det här till en etnisk konflikt, utan varit noga med att det är en politisk konflikt. Men det finns en rädsla för att det ska utvecklas till det, på grund av det som hänt tidigare, säger Njuwa Maina.

Utrikesdepartementet skärper sin reserekommendation och avråder tills vidare från alla resor till Burundi.

Fakta: Burundi

Burundi blev självständigt från Belgien 1962 och fram till 2005 präglades landet av oro i form av uppror, kupper och inbördeskrig.

Hundratusentals människor har dött i våld mellan folkgrupperna hutuer och tutsier.

Inbördeskrig bröt ut 1993 efter mordet på den förste folkvalde presidenten, en hutu. Konflikten tog på allvar slut 2005 då den nya författningen antagits. Den gav majoritetsbefolkningen hutuer den avgörande makten. Tutsierna fick, i förhållande till hur stor gruppen är, samtidigt oproportionerligt stort inflytande.

Pierre Nkurunziza utsågs, men valdes inte, till president i augusti 2005 och valdes 2010.

Varken språk eller religion skiljer hutuer från tutsier, de största folkslagen i Rwanda och Burundi. Deras ursprung är omtvistat, men klart är att den forna belgiska kolonialmakten nogsamt delade in befolkningen i dessa kategorier.

Källa: Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Burundi

Mer i ämnet