Foto: SVT

Hårda tag mot ryska rökare

Uppdaterad
Publicerad

Rökförbud och nylansering av sovjetisk gymnastik ska hjälpa Ryssland till en friskare befolkning. Men cigarettkioskerna byggs nu om för att få fortsätta sälja tobak.

Ett gäng killar i 20-årsåldern står och röker och dricker öl utanför tunnelbanan i bostadsområdet Fili västra Moskva. På behörigt avstånd från ingången naturligtvis. Hade de stått närmare än 15 meter hade det varit ett brott.

I Ryssland är det numera förbjudet att röka nära ingångarna till tunnelbanan. Den som överträder det får böter på upp till 1.500 rubel, cirka 300 kronor, och staten har redan fått in motsvarande 1,5 miljoner kronor av rökförbrytare.

– Det är en skitlag, säger Ruslan Skurlatov som har flera kompisar som har fått betala. Men rökning är vårt liv, vi kommer inte att sluta på grund av någon lag, fortsätter han och drar ett djupt halsbloss.

Kiosker byggs om

Ruslan är inte ensam. Enligt WHO röker 60 procent av de ryska männen och 17 procent av alla dödsfall är tobaksrelaterade. För att stävja detta är det nu förbjudet med rökning överallt, på kaféer, barer och restauranger. Och ingen får längre skylta med att de säljer cigaretter.

Ilja Semejkin har byggt om sin affär för att kunna fortsätta med tobaksvarorna, men han blir ändå ifrågasatt av Olga Vladimirova, en kvinna i 50-årsåldern som är trött på all rökning och tycker att lagen är bra.

– Titta här, säger hon och drar oss med mot Iljas lilla bås. Jag läste att det skulle vara slut med cigarettförsäljning nu, men titta han här, han säljer ändå! 

Efter viss diskussion ger hon sig, det visar sig att Ilja på ett uppfinningsrikt sätt följer den nya lagen trots allt. Han har spikat igen luckorna som visade cigaretterna och byggt en liten ingång. Han har därmed en affär och inte en kiosk.

Sovjetgympa återinförs

Lagen om rökning, som införts etappvis det senaste året, är inte den enda i landets kamp för en sundare livsföring i landet med en medelålder på 71 år. Enligt regeringen kommer en ny version av det sovjetiska idrottsprogrammet GTO (Gatov k trodo y oboronije. På svenska: Redo att arbeta och försvara) att återinföras inom kort.

Deltagarna i GTO uppmuntrades under sovjettiden att hålla sig i fysisk form med längdhopp, kulstötning och löpning och det hölls regelbundet tävlingar och delades ut medaljer. Arkadij Dvorkovitj, ansvarig minister, sade på ett möte i veckan att 12 ryska regioner kommer att starta med nylanseringen av GTO redan i höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förslag om rökförbud

Mer i ämnet