Skräprobot ska råda bot på plasten i haven

Uppdaterad
Publicerad

Varje år dumpas hundratusentals ton plast i Medelhavet, enligt WWF. Fransmannen Nicolas Carlesi tror sig ha hittat en lösning på i alla fall en del av problemet: En robotdammsugare för havsbruk.

I hamnen i franska Cassis syns en gul liten båt färdas fram och tillbaka mellan kajerna. Den eldrivna roboten, som mäter 70 gånger 70 centimeter, är utrustad med ett nät som fångar upp flaskor och plastpåsar som flyter på ytan.

Nicolas Carlesis uppfinning används redan i runt 15 hamnar i Frankrike. Robotar har också exporterats till bland annat Singapore, Japan och Norge, enligt Carlesi.

Robotar har länge omdiskuterats som en möjlig lösning på nedskräpningen i haven. Liknande modeller utvecklas av flera organisationer och företag i bland annat USA och Nederländerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.