• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Foto: Scanpix

Havsnivåer steg snabbare än prognos

Uppdaterad
Publicerad

Havsnivåerna har stigit 60 procent snabbare än vad FN:s klimatpanel IPCC har spått, visar en utvärdering som flera forskare presenterar i tidskriften Environmental Research Letters.

Satellitmätningar visar att havsnivåerna sedan början av 1990-talet stigit med 3,2 millimeter per år, betydligt mer än de 2 millimeter som IPCC spått.

Det talar för att IPCC:s prognos på en höjning med 59 centimeter till 2100 också kan vara i underkant, varnar forskarna.

”Inte oväntat”

Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, är inte förvånad över att havsnivåerna stiger snabbare än IPCC:s prognos.

–Det är inte oväntat. Redan när IPCC lämnade den här uppgiften 2007 var det många som tyckte den var konservativ.

Sedan dess har det dessutom hänt en del, påpekar Tjernström, särskilt med inlandsisarna.

–Det är förmodligen så att man har underskattat effekterna av smältande glaciärer, framför allt på Grönland. IPCC konstaterade då att kunskapen inte var tillräckligt mogen för att ha med de effekterna i prognosen.

Det innebär att prognosen på 59 centimeters höjning av havsnivåerna till 2100 antagligen också är för konservativ, tror Tjernström.

–Det här är sannolikt en varningssignal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer