Tidigare amerikanska presidenten Donald Trump talar vid en demonstration vid Canyon Moon Ranch festivalområde den 15 januari 2022 i Florens, Arizona. Foto: Mario Tama/AFP/TT

HD nobbar Trump – kongressen kan få handlingar

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i USA avvisar den tidigare presidenten Donald Trumps krav på sekretess av de dokument som ett kongressutskott begärt ut till utredningen om händelserna den 6 januari förra året då Kapitolium stormades.

Det rör sig om arkiverade dokument på cirka 770 sidor med anteckningar från expresidentens närmaste medarbetare, promemorior till Vita husets pressekreterare och utkast till det tal som den dåvarande presidenten höll strax innan det som utvecklades till en stormning av kongressen i USA.

Kongressen vill granska om talet och förberedelserna kan ha haft en betydelse när Trumpanhängare tog sig förbi säkerhetsvakter och trängde in i Kapitolium. Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

I och med Högsta domstolens besked finns det inga rättsliga hinder för att överlämna dokumenten till kongressutskottet.

Endast en av HD:s nio domare, konservative Clarence Thomas, röstade enligt Trumps krav på att dokumenten inte ska ges till kongresskommittén.

Samtliga övriga domare – även de tre konservativa som Trump själv nominerade under sin presidentperiod – röstade för att utskottet ska få tillgång till handlingarna.

Beskedet från Högsta domstolen innebär att den följer en appellationsdomstols tidigare utslag om att Donald Trump inte kan kräva att dokumentet stoppas från att ges till kongressutskottet.

Se klipp på vad Donald Trump gjort under 2021 nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.