Hela Nya Zeeland stängs ner – efter ett nytt coronafall

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på sex månader har ett nytt fall av covid-19 konstaterats i Nya Zeeland.

Det är tillräckligt för att hela landet tillfälligt ska gå upp i den högsta pandeminivån: nedstängning av hela samhället.

Det hittills enda konstaterade fallet av sars-cov-2 inom landets gränser sedan i februari innebär att hela Nya Zeeland går upp i beredskapsnivå 4. Beskedet meddelades av premiärminister Jacinda Ardern på en presskonferens på tisdagen.

Smittofallen som tidigare registrerats har kommit inresande från utlandet och fångats upp av landets karantänsystem, och därmed inte nått ut i samhället, skriver TT. Men när det kommer till den 58-åriga man som nu har bekräftats smittad går det inte att finna några kopplingar till utlandet.

Coronapandemin

”Vi får bara en chans”

Nivå 4 är den högsta pandeminivån och innebär en total nedstängning. Bland kriterierna för att uppnå detta finns egentligen att ”intensiv smittspridning pågår i samhället”. Men myndigheterna utgår från att det nyupptäckta fallet rör sig om deltavarianten av coronaviruset, något premiärministern kallar ”en game changer”.

Samtidigt har vaccinationsprogrammet rullats ut i långsam takt. Knappt 20 procent av den vuxna befolkningen i landet är fullvaccinerade, enligt Our World in Data.

– Vi har sett vad som kan hända på andra platser om man inte lyckas få övertaget. Vi får bara en chans, säger Jacinda Ardern.

Tillfällig nedstängning

Fallet upptäcktes i Auckland i norra Nya Zeeland, som nu kommer att försättas i ”lockdown” i en vecka, rapporterar bland annat BBC. Detsamma gäller Coromandel, en närliggande kuststad som den smittade mannen har besökt. Resten av landet kommer att tvingas stänga ner helt i tre dagar.

Skolor, kontor och annan allmän verksamhet måste nu hålla stängt. Invånarna ska stanna hemma och uppmanas bara gå ut för att uträtta nödvändiga ärenden, som exempelvis handla mat.

Nya Zeeland har sedan pandemin bröt ut registrerat nära 3 000 smittade och 26 dödsfall. Det är 5 avlidna och 599 konstaterade fall per miljon invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet