Kambodja folkparti (CPP) kampanjar i huvudstaden Phnom Pehn inför valet den 29 juli. Foto: TT

Helgens val i Kambodja – uppgjort på förhand

Uppdaterad
Publicerad

På söndag kan nära tio miljoner kambodjaner välja ett nytt parlament och en ny premiärminister för de kommande fem åren. Och allt talar för att landets starke man, Hun Sen, kommer att vinna sitt femte val sedan 1985 och därmed bli en av de ledare i världen som suttit längst vid makten. Hun Sens väntade valseger kommer efter politiska mord, förbjudna partier, gripna aktivister och ledande politiker i exil eller i landsflykt.

På bondeledaren Theng Savoeuns kontor i Phnom Phen sitter en liten monitor med bilder från en övervakningskamera utanför ingången.

Bondeledaren Theng Savoeun i sitt kontor i Phnom Phen. Foto: Salim Alsabbagh

– Till och från har regimen sina män utanför som följer allt vi gör. Och om de är på väg att gripa oss får vi åtminstone en chans att fly bakvägen, säger Theng när vi besöker honom några dagar före valet.

Alla vet att Hun Sen och hans parti, Kambodja folkparti (CPP), kommer att vinna.

Suttit i fängelse

Theng Savoeun har själv suttit i fängelse för kampen mot storbolagens stölder av mark från landets småbönder. Den regimkotrollerade domstolen som dömde honom kallade hans politiska kamp för förräderi och han fick fem års fängelse, en erfarenhet han inte gärna vill uppleva på nytt.

– Det är smutsigt, trångt, usel mat, orent vatten och total isolering från omvärlden, säger han.

En paralyserad opposition

De tre senaste åren har regimen gripit minst 35 politiker och aktivister. Ett 20-tal sitter fortfarande i fängelse, bland dem Kem Sokha, ledaren för Kambodjas största oppositionsparti, Kambodjas nationella Räddningsparti (CNRP).

Efter Kem Sokhas gripande förbjöds dessutom CNRP, det enda parti som på allvar utmanade Huns Sen i valet 2015.

Under det senaste året har regimkritiska radiostationer släckts ner, oppositionella tidningar tvingats slå igen eller köpts upp av regimtrogna kapitalister. Och 2016 mördades Kem Ley, en av landets mest populära oppositionella och grundaren av Kambodjas Gräsrotsparti.

Mordet var en effektiv signal om att opposition mot regimen har ett pris. Och den politiska oppositionen inför söndagens val är därför i stort sett paralyserad.

Oppositionen uteslutna från nationell radio och tv

Ett undantag är dock Kambodjas Gräsrotsparti (GDP).

– Vi är så små att regimen inte ser oss som ett hot, säger GDP:s premiärministerkandidat Yan Sang Koma när vi träffar honom under GDP:s valkampanj i Kram Kampong provinsen, fyra timmars bilresa norr om huvudstaden Phnom Pehn.

GDP:s premiärministerkandidat Yan Sang Koma under GDP:s valkampanj i Kram Kampong provinsen fyra timmars bilresa norr om huvudstaden Phnom Pehn. Foto: Salim Alsabbagh

GDP får inte medverka i den nationella radion och televisionen där Hun Sens maktparti CPP helt dominerar. Kampanjen förs därför på extremt orättvisa villkor.

– Vi får lita till vår egen förmåga att kampanja ute bland gräsrötterna. Vi åker från by till by, från skola till skola, från marknadsplats till marknadsplats, säger Yan Sang Koma till SVT Nyheter.

När jag frågar om han inte är rädd att bli mördad som Kem Ley för två år sedan, svarar han med ett snett leende.

– Jag måste ta den risken; om ingen riskerar något blir det heller inte någon förändring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.