Visa alla (3)
Visa alla (3)

Stor helikopterkrasch i Norge – samtliga ombord döda

Publicerad

Samtliga ombord omkom i en helikopterolycka nära Bergen i Norge. Helikoptern var på väg från en oljeplattform i Nordsjön med 13 människor ombord när den störtade från hög höjd.

Helikoptern störtade vid ön Turøy i Fjell i Hordaland, nära Bergen på norska västkusten. Ett stort räddningspådrag pågick under fredagseftermiddagen, men det har nu avslutats. Vraket efter helikoptern har hittats i vattnet på några meters djup, mendet är ännu oklart vad som orsakade kraschen.

Det norska luftfartsverket Luftfartstilsynet inför flygförbud för den helikoptertyp som drabbades i dagens olycka, rapporterar NTB.

Elva av dem som var ombord på helikoptern har norskt medborgarskap, en har brittiskt medborgarskap och en har italienskt medborgarskap, rapporterar NRK. Elva av dem som fanns ombord är anställda av Statoil. Inga svenskar ska ha funnits ombord.

Norges statsminister: ”Fruktansvärt”

Norges statsminister Erna Solberg höll en presskonferens på fredagseftermiddagen på grund av helikopterkraschen. Solberg skriver på Twitter att uppgifterna om den störtade helikoptern är ”fruktansvärda” och att hon löpande hålls underrättad om räddningsarbetet.

Enligt norska polisens operationsledare Morten Kronen har fullt katastroflarm utlösts.

Transporterar arbetare till oljeplattformar

Den störtade helikoptern används till att transportera arbetare till oljeplattformar i Nordsjön, skriver TV2. Statoil har tills vidare stoppat all helikoptertrafik efter kraschen, skriver NTB.

Räddningscentralen uppger för NRK att helikoptern var på väg från Statoils oljeplattform Gullfaks B i Nordsjön till flygplatsen i Flesland. Statoil har mobiliserat sin beredskapsorganisation efter olyckan, enligt nyhetsbyrån NTB.

Trafiken med helikopter i området är stor eftersom det är en vanlig rutt för transporter av arbetare ut til Nordsjön. Vädret på platsen ska ha varit fint vid tiden för kraschen, med uppehållsväder och svaga vindar.

Produktionen på den berörda oljeplattformen Gullfaks B har stängts tillfällig på grund av helikopterolyckan, uppger Statoil enligt Reuters.

Gick ned i en båge

Före kraschen tappade helikoptern snabbt 640 meter i höjd. Ett ögonvittne sa tidigare till NRK att det rök kraftigt från helikoptern. Man har också sett vrakrester.

– Helikoptern exploderade då den slog i marken. Det var skrämmande, berättade ögonvittnet Jon Sekkingstad.

Han såg också hur rotorn lossnade och försvann åt vänster medan helikoptern vred sig mot höger.

– Den gick mer eller mindre ned i en båge.

Fakta: Tidigare helikopterkrascher

Visa

14 januari 2014: Två män omkommer då en ambulanshelikopter flyger in i en högspänningsledning och kraschar vid Sønsterudtunneln på E16 i Hole.

11 januari 2012: Två personer omkommer då en helikopter av typen Robinson 44 tillhörande Jämtlands Flyg störtar i Mosjøen.

4 juli 2011: Fem personer omkommer då en Eurocopter AS350 B3 från Airlift-basen i Kinsarvik havererar i Hardanger under en privat flygning.

27 januari 2010: Alla fyra ombord dör när en Robinson R 44 Astro störtar och går genom isen utanför hamnen i Horten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helikopterkraschen vid Turøy

Mer i ämnet