Foto: TT

EU:s plan för hur hundratusentals flyktingar ska utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals migranter ska deporteras från EU enligt ett nytt förslag som diskuteras inom unionen.

Tidningen The Times har tagit del av ett utkast till ett förslag som ska diskuteras på torsdagen och fredagen på ett möte med EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor, även kallat RIF-rådet.

Förslaget som EU:s inrikes- och migrationsministrar ska diskutera handlar om de över 400.000 personer som befinner sig i EU utan att ha uppehållstillstånd. I förslaget finns flera åtgärder för att de här människorna ska skickas tillbaka till sina hemländer. Det kan även gälla människor från krigshärdar som Syrien, Libyen och Afghanistan, uppger The Times.

Speciell gränsenhet ska skapas

Bland annat ska en speciell enhet inom EU:s gränspolis ”Frontex” skapas. Den nya enheten ska hjälpa länder med deportationer. EU-länder som inte följer internationella lagar och inte gör tillräckligt för att deportera dessa migranter utan uppehållstillstånd skulle kunna dras inför rätta.

Förslaget ska också uppmana EU-länderna att göra så mycket de kan för att förhindra att migranterna försvinner innan de deporteras, enligt The Times. Med det här menas att migranterna ska låsas in i förvar.

Det konstateras också att om fler skickas tillbaka kan det fungerande avskräckande på olaglig migration.

Två svenska ministrar på plats

Vid mötet deltar från Sverige justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S). Enligt regeringens hemsida är det framför allt en handlingsplan för återvändande som ska diskuteras när det gäller migrationsfrågor.

I lördags sade Morgan Johansson vid en presskonferens att arbetet med att avvisa dem som inte fått uppehållstillstånd i Sverige ska intensifieras. Enligt Johansson rör det sig om ca 6.000 personer. Patrik Engström, chef för svenska gränspolisen, sade till SVT att polisen fått i uppdrag att avvisa 6.800 asylsökande som fått avslag.

I den kommenterade dagordningen från regeringen står det att ”ett väl fungerande återvändande bidrar till att bygga förtroende och långsiktigt stöd för det gemensamma europeiska asylsystemet. Regeringen ställer sig bakom utökade ansträngningar i syfte att verkställa beslut om avvisning och utvisning. Återvändadet ska ske på ett rättssäkert och värdigt sätt och med full respekt för mänskliga fri- och rättigheter”.

SVT Nyheter har sökt Morgan Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet