Flyktingar i ett läger i Calais, Frankrike/Migrationsminister Morgan Johansson Foto: AP/TT

Johansson (S): Skärpt politik för återvändande nödvändig

Uppdaterad
Publicerad

EU skärper politiken för att människor som inte har rätt att stanna i EU ska återvända till sina hemländer. – Det är nödvändigt för att bevara legitimiteten för asylpolitiken, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

Enligt förslaget, som kan innebära att hundratusentals människor avvisas från EU, ska ”alla verktyg mobiliseras” för att öka samarbetet i EU kring åtgärder för att få personer att återvända till sina ursprungsländer.

Medlemsstaterna ”uppmuntras starkt” att mer systematiskt använda sig av EU:s gränskontrollmyndighet Frontex och möjligheterna att kontrollera migranter och resehandlingar samt att organisera gemensamma återvändaroperationer.

Förslaget ska diskuteras på ett EU-ministermöte på torsdagen och fredagen, där Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman (S) deltar.

Enligt förslaget, som svenska regeringen ställer sig bakom, ska ”alla verktyg mobiliseras” för att öka samarbetet i EU kring åtgärder för att få personer att återvända till sina ursprungsländer.

”Behöver göra mer”

– Ja, jag tror att man behöver göra mer för att upprätthålla legitimiteten för asylsystemet, säger Morgan Johansson.

Rådet konstaterar i sitt förslag att ”en fin balans mellan incitament och påtryckningar bör användas” i samarbetet med tredje länder om återvändandet. Det handlar om länder som Egypten, Marocko, Libanon, Niger, Nigeria, Senegal, Pakistan, Serbien, Etiopien, Tunisien, Turkiet och Jordanien.

I förslaget heter det vidare att ”alla åtgärder måste vidtas för att säkerställa att olagliga migranter återvänder, inklusive användandet av frihetsberövande som en legitim åtgärd som sista utväg”.

– Så fungerar det redan i dag i Sverige. Anträffas någon som ska avvisas och man misstänker att personen inte infinner sig så kan man ta personen i förvar, säger Johansson.

”Inte säkert EU står fast vid bistånd”

Enligt engelska The Times så ska indraget bistånd kunna användas som påtryckningar på ursprungsländer. Morgan Johansson konstaterar att det inte står något om det i förslaget. Tanken är dock att EU ska bistå mottagarländerna ekonomiskt med återvändandet.

– Om de inte vill ta tillbaka sina egna medborgare som inte får vistas i EU, ja, då är det ju inte säkert att EU ska stå fast vid sin medfinansiering, säger Morgan Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet