Anneli, Navid och Cleo på plats i Kiev, en resa som bekostats av en anonym person som blivit berörd av familjens kamp. Foto: Privat

Hemlig välgörare hjälpte familjen med privatplan

Uppdaterad
Publicerad

En timme efter att inslaget sänts i Rapport kom telefonsamtalet som förändrade allt: En anonym välgörare ville hjälpa paret över de stängda gränserna till Ukraina, där en surrogatmamma burit deras barn.

– Att någon ville sponsra oss med ett privatplan fanns inte ens i vår fantasi, säger Anneli, som nu är på plats för att ta hand om sonen efter förlossningen.

Familjens desperata jakt efter resvägar till Ukraina berörde många tv-tittare. Paret väntar sonen Frans som snart kommer födas av en surrogatmoder i Kiev. Men stängda gränser gjorde att Anneli och Navid inte kunde hitta något sätt att ta sig dit.

De oroade sig för att inte kunna ta hand om sitt barn den första viktiga tiden i livet. Men tack vare den anonyma sponsorn är Anneli, Navid och dottern Cleo nu på plats i Kiev.

”Grät av lycka”

– Att en anonym sponsor skulle se inslaget och dyka upp och vilja sponsra oss med ett privatplan för flera hundratusen fanns inte ens i vår fantasi. Vi ville bara hjälpa till att belysa problemet med föräldrar som inte kan ta sig till utlandsfödda barn under coronapandemin, eftersom vi vet att vi inte är ensamma, säger Anneli.  

Vad tänkte du när du fick samtalet?

– Jag var chockad och kunde först inte tro att det var sant. Efter några minuters samtal grät jag av lycka när jag förstod att det finns så fina människor som ville skänka oss denna glädje.

-Jag kan inte ens beskriva hur tacksamma vi är, allt jag säger kommer att låta alldeles för platt. Jag hoppas att jag kommer att kunna uppfostra Frans och vår dotter Cleo till att bli ens hälften så godhjärtade.

Sitter i karantän

Anneli ordnade så att ytterligare ett par, som väntar tvillingar i Kiev, också fick följa med på planet. Nu sitter alla i karantän på ett hotell i två veckor.

– Det är inhägnat med vakter som bevakar grinden. Det kan låta som ett fängelse men för oss är det paradiset. Att äntligen få slappna av med vetenskap om att vi är i samma stad som Frans, då spelar resten ingen roll.

Hur mår surrogatmodern?

– Hon mår bra och säger att hon är lättad över att vi äntligen är här. Under de senaste veckorna har hon sagt till Frans att han ska hålla sig kvar inne i magen tills mamma och pappa är på plats. Och det har han ju hållit hittills, säger Anneli med ett skratt.

Faktaruta: Surrogatmödraskap

Det finns två olika former av surrogatmödraskap, partiellt och fullständigt.

• Partiellt surrogatmödraskap innebär att surrogatmamman också donerar sitt ägg, vilket gör att hon har en biologisk koppling till barnet hon bär. Detta är ytterst ovanligt idag.

• Fullständigt surrogatmödraskap innebär att surrogatmamman inte har någon egen genetisk koppling till barnet hon bär, ägget kommer från den tilltänkta föräldern eller från en äggdonator.

• Surrogatarrangemang är inte tillåtet inom den svenska sjukvården – varken kommersiellt eller altruistiskt, däremot är det inte förbjudet att man åker utomlands och anlitar en surrogatmamma i länder där det är tillåtet.

• Georgien, Ukraina och USA är exempel på länder där svenska föräldrar kan ingå surrogatarrangemang.

• I Sverige är det alltid den födande modern som räknas som barnets juridiska mor. För att barnet som är fött av en surrogatmoder i utlandet, ska kunna få svenskt pass krävs det en svensk man som kan fastställas som barnets biologiska far. Har mannen en partner, kvinna eller man, kan denna sedan göra en närståendeadoption av barnet, efter att den födande kvinnan har avsagt sig föräldraskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.