Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dariia Piven berättar om bakgrunden till det omtalade fotot och betydelsen av ett EU-medlemskap för henne och de bortgångna föräldrarna i klippet. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Moderns hand blev symbol för Ukrainas EU-önskan

Publicerad

Drömmen om EU-medlemskap bland ukrainare är i dag stark. Men för Dariia Pivens föräldrar hann inte önskan gå i uppfyllelse, då de sköts av ryska styrkor som hade anfallit staden Irpin. I stället blev ett foto av den bortgångna mamman en symbol för Ukrainas längtan om att tillhöra Europa.

På fredagen besökte ledarna för EU:s institutioner Kiev för ett unikt toppmöte. SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick har följt i spåren av det fotografi som blivit en stark symbol för Ukrainas längtan att tillhöra Europa.

På fotot syns den döda kvinnans hand med en nyckelring föreställande EU-flaggan.

Kriget i Ukraina

– Jag och min familj har alltid velat vara en del av Europa, eftersom vi tillhör Europa. För oss innebär Europa att vara bärare av europeiska, mänskliga värden, säger dottern Dariia Piven.

Se Dariia berätta om bakgrunden till fotot och de bortgångna föräldrarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet