Foto: Justin Lane, EPA/TT

Analys: ”Historiens viktigaste val” – men förväntningarna skruvas ner

Publicerad
ANALYS ·

Det största hotet mot Demokraterna är bristen på engagemang. Hittills har inte kandidaterna lyckats att motivera sina väljare och valdeltagandet betyder allt. Nu är det dags för New Hampshire.

Stefan Åsberg

Korrespondent USA

Iowa blev en besvikelse, och då fokuserar vi inte på det havererade rösträknandet och en app som inte var färdigtestad. Det allvarligaste beskedet som väljarna i jordbruksdelstaten gav, till det demokratiska partiet, var att intresset för att rösta är svagt. Ändå har Demokraterna gång på gång beskrivit presidentvalet som ”historiens viktigaste”.

Intresset uteblev

Inför Iowa hade Demokraterna räknat med rekordstort intresse, men bara drygt 170 000 väljare tog sig ut under valkvällen. Ungefär lika många som för fyra år sedan, men långt ifrån de drygt 230 000 väljare som engagerade sig 2008.

Orsakerna är flera: kandidaterna är fortfarande för många och ingen anses egentligen som en verkligt stark utmanare till Donald Trump. Dessutom tycks det som om många väljare är trötta på de infekterade politiska striderna i Washington.

Opålitliga väljare

Bland kandidaterna är Bernie Sanders kanske mest beroende av ett högt valdeltagande. 78-åringen är de unga väljarnas första val, och i New Hampshire säger nästan hälften av alla väljare under 45 år att de kommer att rösta på Sanders.

Men väljargruppen är också den mest opålitliga. De svänger inte i uppfattning, men har däremot en tendens att stanna hemma om vädret är dåligt eller om någonting annat sker i livet. Röstningen är inte en viktig tradition på det sättet.

Demokraterna sänker förväntningarna

Tidpunkten borde egentligen vara perfekt för att locka väljarna till vallokalen. Det fanns en majoritet i landet som ville att vittnen skulle höras under riksrättsåtalet mot Donald Trump och valrörelsen sköt fart just i kölvattnet av de känslosamma förhandlingarna i Washington. Men hittills har inte den där energin synts till.

Sänkta förhoppningar

Vi är fortfarande i ett väldigt tidigt skede av valrörelsen, men även här i New Hampshire har det demokratiska partiet sänkt förhoppningarna när det gäller valdeltagandet. Ett oroväckande tecken för ett parti i opposition, som gång på gång hävdar att nationen måste komma samman och besegra ”tidernas farligaste president”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.