Foto: TT/Andrew Harnik

Carina Bergfeldt: ”En homosexuell, djupt troende, krigsveteran som utmanar Joe Biden”

Uppdaterad
Publicerad

När 100 procent av rösterna i Iowa är räknade står det slutligen klart:

Den som får flest elektorsröster, med bara 0.1% segermarginal, är den 38-årige före detta borgmästaren från Indiana, Pete Buttigieg.

En homosexuell, djupt troende, krigsveteran som nu på allvar utmanar Joe Biden om de mer moderata rösterna i partiet.

Det finns så många berättelser om Pete Buttigieg att en amerikansk sajt nyligen skapade listan ”Tio gånger borgmästare Pete verkade för bra för att vara sann”.

Bland dem, berättelsen om ett par som var på väg att föda med kejsarsnitt men gärna ville vara gifta när dottern kom. 45 minuter innan styrde borgmästaren upp en vigsel, och belönades med en tackbild på bebisen från sjukhuset en timme senare.

Eller när han hörde på polisradion att sjukhuset behövde tolk, och åkte dit och översatte i en timme för att hjälpa en ung somalisk pojke.

Eller när han träffade Åsne Seierstad på en musikfestival i Texas och började prata med henne på obehindrad norska – ett språk han lärde sig för att kunna läsa favoritförfattaren Erlend Loe på originalspråket.

Vem är då mannen som pratar åtta språk, har ett efternamn som få kan uttala (Boot-edge-edge) och som otippat hamnade högst upp på pallplatsen i Iowa?

Pete Buttigieg är född den 19 januari 1982 i South Bend, Indiana.

Han växte upp med två akademikerföräldrar, där mamman som var lingvist uppmuntrade honom att lära sig många språk. Därför pratar han vid sidan om engelska även spanska, franska, maltesiska, italienska, arabiska, dari och så då norska.

”En dödsdom för karriären”

Att han var homosexuell höll han hemligt länge. Genom hela Harvardutbildningen, genom studierna på Oxford, genom sin första kandidatur som borgmästare i konservativa Indiana – där också vicepresident Mike Pence har sin hemvist – och genom sina sju månader i Afghanistan, där han tjänstgjorde som löjtnant.

Men efter det, när han återvände och det var dags för omval, ville han inte vara hemlig längre, trots att han i sina memoarer beskriver hur han såg det som ”en dödsdom för karriären” att komma ut.

– Jag ville veta hur det var att vara kär, har han sagt i intervjuer.

Så mitt i omvalskampanjen 2015 skrev han en artikel för den lokala tidningen The South Bend Tribune, där han berättade att han var homosexuell och att han ville fortsätta som borgmästare fyra år till.

”Det tog år av kamp för mig att inse att det bara är en del av livet, som att jag har brunt hår, är det en del av vad jag är”, skrev han.

Pete Buttigieg vann omvalet med 80% av rösterna.

Samma år träffade han läraren Chasten Glezman, som blev hans make 2018, året innan Buttigieg deklarerade sin kandidatur som president.

Pete Buttigieg insåg tidigt att som en outsider hade han sin bästa chans att skapa ett avtryck genom att överprestera i Iowa, och dämpa oro över att han aldrig styrt över något större än en stad med 100 000 invånare. Nu, några dagar efter det första primärvalet, kommer facit.

Nya mätningar visar en skjuts på 12 procent.

I nuläget ligger Buttigieg tvåa med 23% efter Bernie Sanders 24% inför nästa primärval i New Hampshire, samtidigt som främste konkurrenten i det mer moderata blocket av partiet, Joe Biden, har sjunkit som en sten i mätningarna till 11 procent och en fjärdeplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.