Med samtliga valdistrikt i Iowa räknade leder Pete Buttigieg med en knapp marginal över Bernie Sanders. Foto: Steven Senne/Andrew Harnik/AP/TT

Rösterna i Iowa färdigräknade – jämnt lopp

Uppdaterad
Publicerad

Efter kraftiga förseningar har nu alla valdistrikt i Iowa räknats färdigt. Pete Buttigieg behåller sin ledning – med Sanders flåsande i nacken. Enligt det preliminära slutresultatet får borgmästaren i South Bend knappa 26,2 procent av delegaterna och Vermontsenatorn drygt 26,1.

Trea på listan är Massachusettssenatorn Elizabeth Warren, med 18 procent. Den nationella opinionsfavoriten, exvicepresidenten Joe Biden, får nöja sig med 15,8 procent.

På femte plats ligger Amy Klobuchar med 12,3 procent, följd av Andrew Yang med 1 procent. Den sista kandidaten som ser ut att tilldelas några delegater alls från delstaten är Tom Steyer med 0,3 procent. De sista 0,3 procenten landade på ”Obundna” och ”Övriga kandidater”.

Appstrul bakom försening

Den över tre dygn långa resultatförseningen beror på ett haveri med en ny röstrapporteringsapp. Demokraternas lokala ordförande Troy Price har bett om ursäkt och lovade på en presskonferens inför att de första resultaten skulle släppas att siffrorna skulle vara korrekta.

Samtidigt tvingades Iowademokraterna korrigera ett antal siffror som släpptes under gårdagen – och på Twitter kräver hundratals användare att partiet nu ska släppa all rådata.

Toppdemokrat kräver omräkning

Också toppdemokraten Tom Perez, ordförande i Demokraterna nationella kommitté, har kritiserat hanteringen av rösterna och kräver att samtliga distrikt ska räknas om.

”Nog är nog”, skev han på Twitter under torsdagen, och uppmanade Iowademokraterna att omedelbart inleda en omräkning ”för att säkerställa allmänhetens förtroende för resultaten”.

Som svar skrev Troy Price att det lokala partiet är beredda att inleda en omräkning om någon presidentkandidat skulle efterfråga en sådan, skriver CNN.

Eftersom möjligheten till en ny rösträkning fortfarande finns är det fortfarande svårt att helt slå fast vem som vunnit staten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer