Enligt Karl Emil Nikka, It-säkerhetsexpert, lider applikationen som demokraterna använde sig av stora bister, både ur ett teknik- och ett användarperspektiv. Foto: TT/Ulf Edvinsson

IT-säkerhetsexperten: Elektronisk röstning är en vansinnig idé

Uppdaterad
Publicerad

Efter en teknikstrulig första dag där resultatet från det första nomineringsmötena i Iowa i USA presenterades nära ett dygn för sent, kan demokraterna konstatera att inledningen på valkampanjen blev ett fiasko. Den app som skulle användas för att räkna rösterna fungerade inte och partiets regionala ordförande beklagade sig djupt.

Det som ligger bakom debaclet är en mobilapplikation, designad för valkampanjen av det amerikanska företaget Shadow Inc.

Enligt Karl Emil Nikka, It-säkerhetsexpert, lider applikationen som demokraterna använde sig av stora brister, både ur ett teknik- och ett användarperspektiv. 

– Det här var på tok för dåligt förberett, de har kört igång utan att ha testat ordentligt, säger han till SVT Nyheter.

Enligt CNN så testkördes appen under förra veckan, vilket inte gick helt problemfritt då heller.

 – Vi kan konstatera att lösningen de valde att använda inte är tillräckligt säker för att stå på egna ben. Den skulle kunna fungera som ett komplement för hur förvalsröstningen gick till, men inte som någonting som kan ersätta faktiska pappersröster, fortsätter han.

Bevisa för allmänheten

Karl Emil Nikka understryker vikten av att ha möjlighet att granska systemen utifrån, för att kunna säkerställa att allt fungerar som det bör i röstningsprocessen, någonting som inte var möjligt i detta fall.

– Om det inte är publikt tillgängligt att granska systemen och applikationen så kommer med stor sannolikhet någon med intresse för valresultatets utfall kunna sätta spöken i hjärnorna på dem som röstar genom att exempelvis sprida rykten.

Vi behöver ett pappersspår, i form av exempelvis valsedlar. Om någonting är oklart i en röstningsprocess, så kan vi räknar rösterna igen. Vi måste kunna bevisa för allmänheten att valet gick rätt till, säger han.

Karl Emil Nikka tror att det dröjer mycket länge, innan ett elektroniskt röstningssystem skulle kunna bli aktuellt på hemmaplan här i Sverige.

– Än så länge är elektronisk röstning en vansinnig idé. Vi har ingen möjlighet att göra en omröstning i ett demokratiskt val som skulle vara både säkert och anonymt. Vi har inte den säkerheten idag, att vi skulle kunna lita på ett system helt blint, säger Karl Emil Nikka.

På företaget Shadow Incs hemsida är nu en offentlig ursäkt publicerad. 

”Vi ber ödmjukast om ursäkt för förseningen av valresultatet”, skriver företagets VD Gerard Niemira.

Även ordföranden för Demokraterna i Iowa, Troy Price, beklagade den uppkomna situationen djupt i samband med att ett första delresultat presenterades närmare ett dygn efter att nomineringsmötena avslutats:

– Det här är personligt för mig, sa han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.