Pete Buttigieg och Bernie Sanders ser ut att få flest delegater vid nomineringsmötena i Iowa Foto: Charlie Neibergall, AP, Alex Wong, Afp / TT

Buttigieg i fortsatt ledning i Iowa

Uppdaterad
Publicerad

Primärvalsprocessen som ska vaska fram Demokraternas presidentkandidat har fått en tuff start. Först ett dygn efter nomineringsmötet i Iowa kom de första officiella siffrorna efter tekniskt strul i rösträkningen. När 86 procent av valdistrikten i delstaten var räknade låg Pete Buttigieg i topp, tätt följd av Bernie Sanders.

I delegatsammanställningen i Iowa hittills kommer Elizabeth Warren på tredje plats och opinionsfavoriten i riksmätningarna, Joe Biden, släpar efter på fjärde plats.

Med 86 procent av rösterna räknade såg topplistan över delegatfördelningen ut såhär:

1. Pete Buttigieg, 26,7 procent

2. Bernie Sanders, 25,4 procent

3. Elizabeth Warren, 18,3 procent

4. Joe Biden, 15,9 procent

Det är ovanstående data som avgör vem som ”vunnit” en delstat. Men samtidigt som en kandidat kan ha kammat hem flest delegater kan en annan ha fått flest röster totalt på de sammanlagt över 1600 mötena runtom i delstaten.

Överst på den listan återfinns Sanders, med 39 954 röster, tätt följd av Buttigieg med 39 006 röster.

Omröstningen i Iowa är strategiskt viktig eftersom den är den första. Framgång i Iowa brukar innebära uppmärksamhet och vind i seglen inför kommande val.

Appstul har väckt kritikstorm

En speciellt framtagen app skulle göra det lätt att rapportera resultaten. Men ett kodningsfel i appen ledde till att många kampanjarbetare inte kunde registrera sina resultat och de första delresultatet som släpptes vid 23-tiden på tisdagen, svensk tid, var kraftigt försenat.

Demokraterna i Iowas ordförande, Troy Price, kallar fördröjningen ”oacceptabel” och säger att partiet arbetat ”dag och natt” för att säkerställa att resultatet är korrekt. En oberoende utredning ska enligt honom tillsättas för att utreda missen.

Strulet har väckt starka reaktioner i USA. Bland annat kallas det ”en röra” av kandidaten Elizabeth Warrens kampanjchef, och ”det klantigaste haveriet i historien” av Donald Trumps kampanjchef.

Ingen allvarlig utmanare inom Republikanerna

Resten av staterna kommer att följa de närmaste veckorna och då välja den aspirant man vill se som presidentkandidat antingen genom ett nomineringsmöte eller ett primärval.

Vanligtvis brukar både Demokraterna och Republikanerna i varje delstat samlas för att vaska fram en kandidat, men i år finns ingen allvarlig utmanare till Donald Trump inom Republikanerna. Fokus ligger därför på Demokraterna.

Tidslinje: Primärval, konvent och presidentval

Ett urval ur den politiska kalendern i USA:

Februari:

3: Landets första nomineringsmöten hålls i Iowa

11: De första primärvalen hålls i New Hampshire

22: Demokratiska nomineringsmöten i Nevada

29: Demokratiskt primärval i sydstaten South Carolina

Mars:

3: Supertisdag. 14 delstater, bland dem folkrika Kalifornien och Texas, går till valurnorna.

10: Primärval i sex delstater, bland dem Idaho, Michigan och Mississippi.

17: Primärval och nomineringsmöten i sex delstater och territorier, bland annat vågmästarstaterna Ohio och Florida.

24: Primärval i sydstaten Georgia.

29: Demokratiskt primärval i Puerto Rico

April:

4: Demokratiska val i Alaska, Hawaii och Wyoming. Primärval i Louisiana

7: Primärval i Wisconsin

28: Primärval i sex delstater på östkusten, bland dem Maryland, New York och vågmästardelstaten Pennsylvania.

Maj:

2: Demokratiska val i Guam och Kansas

5: Primärval i Indiana

12: Primärval i Nebraska och West Virginia

19: Primärval i Kentucky och Oregon

Juni:

2: Fem primärval, bland annat i New Jersey och Montana

7: Republikanskt primärval i Puerto Rico

Juli:

13-15 Demokraternas partikonvent i Milwaukee i Wisconsin

Augusti:

24-27 Republikanernas partikonvent i Charlotte i North Carolina

September:

29: Debatt mellan presidentkandidaterna i South Bend i Indiana

Oktober:

7: Debatt mellan vicepresidentkandidaterna i Salt Lake City i Utah

15: Debatt mellan presidentkandidaterna i Ann Arbor i Michigan

22: Debatt mellan presidentkandidaterna Nashville i Tennessee

November:

3: President-, kongress- och lokalval

Fotnot: Republikanska partiet har ställt in sina primärval eller nomineringsmöten i ett antal delstater, eftersom ingen allvarlig utmanare finns till president Donald Trump.

Källor: 270towin,com, The New York Times, Real Clear Politics med flera

Fakta: Nomineringsvalet i Iowa

Det presidentkandidaterna slåss om i Iowa är 41 valbara delegater, det vill säga delegater som lovar att rösta på en viss kandidat under det nationella partikonventet i juli. På konventet deltar nästan 4 000 valbara delegater från samtliga delstater.

Demokraterna redovisar tre olika resultat från nomineringsvalet. Det första är hur många som stöttade respektive kandidat i den första nomineringsrundan under mötena.

De kandidater som fått ett lägre stöd än en viss procent (vanligtvis 15, men det kan variera på olika möten beroende på antalet deltagare) i den första rundan kommer sedan att försvinna som valbara röstningsalternativ i runda två. 

Det andra resultatet är det från den andra rundan. Det visar hur många som stöttade respektive kandidat när de som fått lägre än 15 procent försvunnit som alternativ.

Det sista resultatet är hur delegaterna till slut fördelas, och baseras på utfallet i den sista nomineringsrundan från samtliga möten runtom i delstaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.