Valresultaten från nomineringsvalet i Iowa står fortfarande inte klara – och partiet i delstaten har meddelat på Twitter att de fått korrigera vissa av resultaten. Foto: Charlie Neibergall/AP/TT / Skärmdump/Twitter

Rösträkningsproblemen i Iowa fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Nästan två dygn har gått sedan möteslokalerna i Iowa stängde – men fortfarande står Demokraternas första nomineringsval utan ett färdigt resultat. Efter ett tekniskt haveri med en ny rösträkningsapp meddelade Iowademokraterna under onsdagskvällen svensk tid att en ny miss skett:

”Det kommer att göras en mindre korrigering av den senaste omgången resultat”, skriver de på Twitter.

I ett nytt inlägg kort efter meddelandet om korrigeringen skriver Demokraterna i Iowa på sitt officiella Twitterkonto att en uppdatering av resultaten nu gjorts.

Hittills har de släppt siffror för 86 procent av valdistrikten, men under en period skulle ett antal av de senaste resultaten alltså inte ha stämt. Det är just nu oklart vilka distrikts siffror som var drabbade.

Demokraternas primärval
Demokraterna i Iowa skrev på Twitter att en ”mindre korrigering” av de senaste resultaten från nomineringsvalet i Iowa skulle ske. Foto: Skärmdump/Twitter

I kommentarerna under inlägget skriver upprörda Twitteranvändare att partiet bara borde släppa all rådata. En del av Demokratkandidaterna själva har också ifrågasatt hur det kan dröja så länge att få ut alla siffror.

Kodningsfel i app

Bakgrunden till rösthaveriet är en ny app som skulle användas till att registrera resultaten. Men ett kodningsproblem gjorde att många kampanjarbetare inte kunde skicka iväg sina resultat. Företaget som byggde appen har bett om ursäkt och ordföranden för Demokraterna i Iowa, Troy Price, har kallat förseningen för ”oacceptabel”.

Price sa på en pressträff under gårdagen, när man släppte 62 procent av siffrorna, att de arbetat dag och natt för att kunna meddela några resultat och att det var säkerställt att siffrorna de släppte skulle vara korrekta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet