Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup berätta om historiska domen. Foto: SVT

Historisk dom i jättemål mot maffian

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen meddelades domarna mot över 200 personer i och kring ett av världens största brottssyndikat – maffiaorganisationen 'Ndranghetan från den italienska regionen Kalabrien.

I tre års tid har över 300 personer stått åtalade för bland annat mord, korruption, narkotikasmuggling, penningtvätt och utpressning. Det handlar om personer med kopplingar till en av Italiens mäktigaste maffior, 'Ndranghetan i Kalabrien.

På måndagen kom domen mot över 200 personer. Flera högt uppsatt fick upp till 30 års fängelse.

– Bland de dömda finns flera högt uppsatta politiker och politiker, säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup i Morgonstudion.

”Är som en bläckfisk”

En av de dömda är Giancarlo Pitteli, tidigare parlamentsledamot för Silvio Berlusconis parti Forza Italia, som dömdes till 11 års fängelse. Fler än 80 av de åtalade blev dock friade.

'Ndranghetan har blivit Italiens i särklass mäktigaste maffiaorganisation och omsätter motsvarande 700 miljarder kronor om året. Och organisationen når djupt in i det italienska samhället och infiltrerar olika branscher för att tvätta pengar.

– Man är som en bläckfisk som har sina tentakler överallt, säger Jennifer Wegerup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.