SVT:s Anna-Maja Persson i Mitrovica. Foto: Kristjan Sigurjonsson

Historiskt avtal kan förändra landet

Uppdaterad
Publicerad

I en serie reportage som sändes under våren 2013 besökte Anna–Maja Persson en av världens yngsta nationer, Kosovo.

Det första jag lägger märke till i Kosovos huvudstad Pristina är alla unga människor. Mer än hälften av landets befolkning är under 27 år, men tyvärr är tre av fyra unga utan jobb. Den skyhöga arbetslösheten gör att stadens många caféer nästan alltid är fullsatta.

När jag var här förra gången, 2003, styrdes Kosovo fortfarande av FN:s övergångsadministration UNMIK. Då såg man militärer överallt på gatorna. Det gör man inte längre, och det är det andra jag lägger märke till. Vill man se soldater får man åka till norra Kosovo, framför allt till den delade staden Mitrovica.

Kosovo

Ekonomin i fokus

Sedan fem år tillbaka är Kosovo en självständig nation. Ett hundratal länder har erkänt Kosovos oberoende, dock inte FN. När jag träffar landets, såklart unga, handelsminister Mimoza Kusari–Lila kan hon inte nog poängtera hur viktigt det är att få igång landets ekonomi. Den mår inte alls bra.

Enligt Kusari–Lila har regeringen under alltför lång tid fokuserat på politiken på bekostnad av de ekonomiska problemen.

– Men nu när vi har ett avtal med Serbien så kan vi jobba mer med ekonomin, säger hon.

Det historiska avtalet mellan Kosovo och Serbien har förhandlats fram under ledning av EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton. Avtalet innebär bland annat att de båda parterna upprättar diplomatiska förbindelser. Det banar också väg för både Serbiens och Kosovos EU-integration.

Viktiga punkter handlar om Mitrovica som brukar beskrivas som en krutdurk.

En delad stad

Jag och fotograf Kristjan Sigurjonsson besöker Mitrovica flera gånger under resan. Staden delas av en bro. På den södra sidan bor kosovoalbanerna, serberna på den norra, Det är som två skilda världar med parallella maktstrukturer; olika valutor, olika flaggor och olika registreringsskyltar på bilarna. Kriget är slut, men misstänksamheten består.

Vi träffar en modig kvinna som är Pristina-regeringens förlängda arm i norra Kosovo. Hon vägrar byta jobb trots att hon lever under ständigt hot. Hon säger att den som förväntar sig snabba lösningar i Mitrovica kommer att bli besviken.

Ändå, i och med avtalet kommer kanske framtidstron tillbaka. Då blir det spännande att se vad Kosovos unga befolkning kan åstadkomma. För alla jag träffar är innerligt trötta på att prata om krig och elände. De vill mycket hellre prata om Eurovision Song Contest.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kosovo

Mer i ämnet