Friedrich Trump föddes mars 14, 1869 i Kallstadt, Tyskland. Foto: TT/Wikimedia

Historiskt dokument visar: Donald Trumps farfar förvisades från Tyskland för alltid

Uppdaterad
Publicerad

En historiker har funnit ett kungligt dekret från 1905 som visar att Donald Trumps farfar Friedrich Trump förvisades från Bayern i Tyskland, och beordrades att aldrig mer återvända.

Friedrich Trump föddes i bayerska staden Kallstadt år 1869, och emigrerade till USA vid sexton års ålder för att fly undan fattigdom i hemlandet.

Barberare och bordell

Trump lockades av guldruschen, och efter att ha arbetat som barberare ett antal år ska han ha drivit en bordell i Alaska.

USA-val 2016

1901 besökte Friedrich Trump hemstaden i Bayern, träffade där Elisabeth Christ, gifte sig med henne och återvände igen till USA. Hon led av allt svårare hemlängtan, och när familjen försökte flytta tillbaka till hemlandet drabbades de av myndigheternas missnöje.

Hot om deportation

Roland Paul, en historiker från Rheinland-Pfalz, hittade dokumentet från 1905 i ett arkiv, och bekräftade för lokal media att Friedrich Trump beordrades att lämna Tyskland för att han inte utfört sin obligatoriska militärtjänstgöring, och för att han inte meddelat myndigheterna om att han emigrerat till USA 1885. Om han inte frivilligt lämnade landet skulle han ha blivit deporterad.

Värmland?

Donald Trump har tidigare påstått att hans släkt kom från värmländska Karlstad, inte bayerska Kallstadt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet