En så kallad ”knark-ubåt” är i själva verket ofta en semi-ubåt som flyter i linje med vattenytan. Foto: TT

Historiskt knarktillslag till havs

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska kustbevakningen har i farvatten utanför Mexiko påträffat en ubåt lastad med kokain till ett marknadsvärde motsvarande 1,6 miljarder svenska kronor – det största tillslaget någonsin i kustbevakningens historia.

Det var den 18 juli som amerikanskt spaningsflyg larmade kustbevakningen om den misstänka ubåten i Stilla havet som vid upptäckten befann sig omkring 32 mil utanför den mexikanska kusten, uppger NBC News.

Svårupptäckt

Den tolv meter långa hembyggda farkosten var kamouflagemålad i samma gråblå färgton som havet och flöt nedsänkt jäms med vattenytan.

– Allt som syns från luften är tornet och avgasröret, de är väldigt svåra att upptäcka, kommenterade Allyson Conroy, officer vid kustbevakningen.

I båten fanns förutom fyra colombianska medborgare, misstänka för narkotikasmuggling, också 7,2 ton kokain. Kustbevakningen lyckades lasta ur 5,4 ton innan ubåten sjönk med resten.

Merparten smuggling sker till havs

Den 16 juni i år upptäckte kustbevakningen en liknande farkost, denna gång lastad med 2,5 ton kokain.

2008 smugglades kokain för ett uppskattat värde motsvarade 767 miljarder svenska kronor från Sydamerika till USA. Omkring 80 procent av den totala narkotikasmugglingen sker genom havet. Omkring en av fyra ubåtar upptäcks, uppger den amerikanska tankesmedjan CIMSEC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.