Foto: Scanpix.

Man sköts ihjäl vid valet i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

En person sköts ihjäl på valdagen i Libyen, i den ostliga staden Ajdabiya, skriver Reuters.

Han ska ha försökt stjäla en låda med röstsedlar när han dödades i en skottväxling med lokalbefolkning som inte ville att valet skulle saboteras.

Det är det första rapporterade dödsfallet under det libyska valet.

Vallokalerna i Libyen har öppnade på lördagen för det första fria valet på 50 år. Närmare tre miljoner libyer ska välja ett provisoriskt parlament som ska utse en regering. AFP rapporterade att köerna med ivriga väljare ringlade långa i huvudstaden Tripoli.

-Ord räcker inte för att beskriva min glädje, det här är en historisk dag, sade Fawziya Omran, en av de kvinnor som köade vid Ali Abdullah Warith-skolan i huvudstaden, till AFP.

Val i Libyen 2012

Flera väljare var rörda, andra kom insvepta i svarta, röda och gröna flaggor – de färger som symboliserar upproret som ledde till att diktatorn Muammar Gaddafi störtades i fjol.

Brinnande valsedlar

Men valet präglas av oro. Valkritiska demonstranter i Benghazi i östra Libyen har tänt eld på valsedlar efter att ha stulit dem från en vallokal, uppger vittnen för Reuters.

Demonstranterna ska ha eldat upp valsedlarna på ett torg i staden och sedan kört därifrån, skjutande i luften. Dessutom har flera vallokaler i bland annat Ajdabiya har tvingats stänga, uppger tjänstemän för AFP. Sammanlagt 101 vallokaler har inte kunnat öppna.

Osannolikt med majoritet

Det är främst i Östra Libyen som har haft problem. Benghazi var något av en språngbräda för fjolårets uppror mot Muammar Gaddafi.

De senaste veckorna har lokala grupper protesterat mot dagens val, eftersom de anser att öst försummas av de styrande i huvudstaden Tripoli och att regionen borde få mer makt.

Till skillnad från sina postrevolutionära grannländer har Libyen inte någon enskild stark politisk grupp som kan hoppas på majoritet i parlamentet.

Bedömare tror i stället på samarbeten mellan islamistiska och liberala grupper. Även många liberaler vill att landets lagar ska bygga på muslimsk sharia.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Libyen 2012

Mer i ämnet