En valarbetare samlar ihop stora boxar med valsedlar. Foto: Scanpix

Liberala alliansen tros leda i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Den liberala Nationella styrkealliansen uppgav på söndagen att den leder i rösträkningen efter valet i Libyen.

Det bekräftades av ett av de främsta islamistpartierna, Rättvise- och utvecklingspartiet. Men tidigast under måndagen väntas pålitliga valresultat.

Med sprakande fyrverkeri firade Libyen sitt första fria val och fick gratulationer från när och fjärran.

De första prognoserna tydde på att den liberala alliansen leder.

Val i Libyen 2012

-Den största vinnaren är det libyska folket, strålade valkommissionens ordförande Nuri al-Abbar sent på lördagskvällen sedan hela valdagen förlöpt lyckligt nästan överallt.

Två dödsfall i våldshandlingar rapporterades i samband med valet. Annars var säkerheten bra. Utöver poliser höll många civila vakt vid vallokalerna. Valdeltagandet blev nära 60 procent.

Fest i dagarna tre

Även på söndagen fortsatte folk att fira. De flesta har varit lediga från jobb och skola fredag, lördag och söndag för denna första större demokratigärning sedan diktatorn Gaddafi störtades.

Den liberala Nationella styrkealliansen uppgav på söndagen att den leder i rösträkningen, vilket bekräftades av ett av de främsta islamistpartierna, Rättvise- och utvecklingspartiet. Men tidigast under måndagen väntas pålitliga valresultat.

Även om själva valet gick bra, är vägen framöver stenig. Största problemet finns i öster, där den ekonomiskt viktiga provinsen Cyrenaika anser sig åsidosatt. Och det återstår att välja den kommission som ska skriva en ny författning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Libyen 2012

Mer i ämnet