Mer än hälften lämnade Sverige för att plugga i ett annat europeiskt land, med Storbritannien och framför allt London som nummer ett, enligt CSN. Foto: YARA NARDI/REUTERS/TT

Hit reser svenska studenter för att plugga

Publicerad

I Århus och Auckland. I Coventry och Kyoto. Närmare 26 000 svenska studenter befann sig mer eller mindre långt hemifrån för att plugga förra läsåret. Populäraste studiestaden var London men det universitet som lockade flest ligger i Riga.

Det är Centrala studiestödsnämnden (CSN) som sammanställt statistik över de personer som med svenskt studiemedel läste en kurs eller en hel utbildning i ett annat land.

Den geografiska spridningen var alltså stor. Totalt 89 länder tog emot svenska studerande. Mer udda studieländer som Ghana, Georgien och Nepal hade en handfull studenter var medan magneten USA drog mer än 4 200.

Många pluggar till läkare i Riga

Mer än hälften lämnade dock Sverige för att plugga i ett annat europeiskt land, med Storbritannien och framför allt London som nummer ett. Men det enskilda lärosäte som utbildade flest svenskar – totalt 447 personer – finns på andra sidan Östersjön: Riga Stradins University.

Det lettiska universitetet erbjuder utbildningar på engelska inom medicin och vård, och det är framför allt dess läkarutbildning som drar till sig svenskar. Svenska läkarstudenter finns också på bland andra polska, rumänska och danska universitet. Totalt läste 2 386 personer till läkare utomlands.

– Det är fortfarande ett stort intresse, men vi ser att antalet läkarstuderande har minskat de senaste åren. Det kan bero på att läkarutbildningarna i Sverige har utökats, säger CSN:s analytiker Jennie Nilsson.

Ekonomi och japanska

Utöver medicin läser en stor andel utlandsstuderande ekonomi. Bara på Copenhagen Business School i Danmark fanns närmare 400 svenska studenter förra läsåret, och var därmed det näst största ”svenskuniversitetet”.

Många andra reser ut för att plugga språk och gör det i städer som Barcelona, Berlin, Kyoto och Tokyo.

De fem största länderna, sett till antal svenskar som med studiemedel läste där läsåret 2018/19:

USA: 4 246 personer

Storbritannien: 4 198 personer

Australien: 1 731 personer

Spanien: 1 367 personer

Polen: 1 366 personer

Källa: CSN

De fem största lärosätena för eftergymnasiala studier, sett till antal svenskar som med studiemedel läste där 2018/19:

Riga Stradins University (Lettland): 447 personer

Copenhagen Business School (Danmark): 373 personer

Medicinska universitetet i Gdansk (Polen): 373 personer

Santa Monica College (USA): 353 personer

Santa Barbara City College (USA): 234 personer

Källa: CSN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer