Foto: Bram Janssen/AP/TT

Hivsmittade hotas av medicinbrist under pandemin: ”Vi är mycket oroade”

Publicerad

Coronapandemin har försvårat tillgången av mediciner för många människor runt om i världen som lever med hiv, tuberkulos och malaria. En av fyra personer med hiv har haft problem med att få tag på mediciner, enligt Unaids, FN:s program för att bekämpa hiv och aids. Nu riskerar dödsfallen att öka kraftigt.

Tuberkulos, hiv och malaria är tre av världens farligaste infektionssjukdomar som årligen dödar 2,4 miljoner människor. Tuberkulos självt står för 1,5 miljoner dödsfall varje år. Främst drabbade är människor i delar av Afrika och Asien.

Antalet personer som dör till föjd av dessa sjukdomar har minskat kraftigt under flera år. Men nu hotar coronapandemin många av de framsteg som gjorts.

– Vi börjar se tecken på avbrott som blir allt mer långvariga och det oroar oss. Om det hände skulle det öka dödstalen och ta oss tillbaka till samma nivåer som 2008, säger Tim Martineau, biträdande vd, Unaids.

Coronapandemin har inneburit stora problem att få fram läkemedel och i flera länder har människor undvikit att besöka vårdskliniker av rädsla för att smittas av coronaviruset.

Enligt en modell som Unaids tagit fram kan en sex månader lång störning i Afrika, söder om Sahara, kan leda till ytterligare 500.000 aidsrelaterade dödsfall.

Se videon för en fördjupning om coronapandemins effekter på tillgången till mediciner.

Fakta hiv och aids

Hiv är ett virus som kan överföras mellan människor. Du får en hivinfektion om du blir smittad av viruset.

Aids är ett sjukdomstillstånd som inte kan överföras men som inträffar när immunförsvaret är så försvagat av en hivinfektion att du kan få andra sjukdomar.

Hiv-viruset överförs genom blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk.

Risken för att överföra viruset är störst precis i början när någon fått en hivinfektion och inte har fått behandling än, eller inte tar sina mediciner.

Även om en person säger att hen inte har hiv kan du inte vara helt säker, eftersom hen kanske inte vet om det än. 

Kontakta en vårdcentral eller en hud- eller könsmottagning om du misstänker att du kan ha fått hiv.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.