Libanesiska soldater öppnar upp en väg efter sammandrabbningar. Foto: Hassan Ammar/TT

”Hizbollah blockerar ny regering i Libanon”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Dödsskjutningen av en lokal politiker spär på demonstranternas ilska i Libanon.
När landets president Michel Aoun i en TV-intervju i går uppmanade de av landets invånare som inte var nöjda med sina ledare att emigrera – tog protesterna ny fart.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Som skolförälder väntar jag just nu varje kväll på det obönhörliga mejlet som säger att skolan är stängd även imorgon. Det brukar plinga till efter midnatt.

Libanon skakas av de största protesterna i landet på årtionden. Ilskan riktas mot korrupta politiker som berikat sig själva i årtionden.

Till största delen har protesterna varit fredliga, men den massiva omfattningen har lamslagit landet. Vägar blockeras och universiteten är stängda. Bankerna som höll öppet under landets inbördeskrig har bommat igen veckovis.

Demonstranterna vann en delseger när premiärminister Saad al-Hariri avgick för två veckor sedan. De kräver en teknokratregering för att röja upp i korruptionen och finna lösningar på den djupa ekonomiska kris landet befinner sig i.

”Emigrera”

FN och USA:s utrikesminister har uppmanat Libanon att tillsätta en regering omedelbart.

Men i en TV-intervju i går kväll sade Libanons president att en ny regering kommer att dröja.

Hans uppmaning till de libaneser som inte är nöjda med sina ledare att lämna landet väckte stor ilska:

”Om folk inte är nöjda med sina respektabla ledare, låt dem emigrera ” sa Michel Aoun.

Nya protester

Efter uttalandet tog protesterna ny fart. Vägar spärrades av i hela landet, bildäck brändes och skolor, universitet och banker stängdes igen på obestämd tid. I det upphettade läget sköts en demonstrant, trebarnspappan och lokalpolitikern Alaa Abou Fakher, av en medlem i den libanesiska armén. Enligt uppgift träffade skottet i huvudet.

Han dog omedelbart. 

I dag syntes Abou Fakhers porträtt överallt här i Beirut. 

Läget har polariserats. Enligt libanesiska politiker blockerar shiamuslimska Hizbollah bildandet av en ny regering.

Hizbollah, som terrorstämplats av USA ses som en stat i staten i Libanon.

För att inte förlora makt vill det Iranstödda partiets- vars väpnade gren slåss på president Bashar al-Assads sida i Syrienkriget – inte ge upp de ministrar man hade i den avgående regeringen. Därför blockeras formandet av en teknokratregering, uppger libanesiska medier.

”Presidenten allierad med Hizbollah”

Libanons kristne president är i nära allians med Hizbollah och under intervjun sade Aoun att han han anser att en politisk-teknokratisk regering är den bästa lösningen för Libanon.

Ett uttalande som fick tusentals demonstranter att samlas utanför presidentpalatset på onsdagen och skandera ”Avgå Aoun”.

– Vi är på gatorna och vi lämnar inte förrän alla de som stulit från oss lämnat, säger en av demonstranterna jag träffar där.

Båda lägren är fast bestämda att inte ge upp.

Bensinen är slut på bensinstationerna. Människor hamstrar mat och hemundervisar sina barn. 

Det gick fort när det hände. Men nu har protesterna blivit det nya normala här i Libanon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.