Hjälparbetaren Jakob Knutsson. Foto: Privat

Hjälparbetaren: Orkanen har slagit hårt

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen och filmaren Jakob Knutsson, som arbetar för hjälporganisationen Hoppets Stjärna har åkt till Haiti för att hjälpa de drabbade efter att orkanen Matthew dragit över landet.
– Så fort vi kom hit såg vi att orkanen har slagit hårt. Ön har drabbats av kraftiga översvämningar, vissa delar av staden och landsbygden står under vatten och många odlingar har förstörts, säger han till SVT Nyheter.

Stora delar av huvudstaden Port-au-Prince och den omkringliggande landsbygden har drabbats hårt av översvämningar i orkanens spår. Samtidigt har Haiti inte hämtat sig efter den stora jordbävningen som drabbade landet för sex år sedan. Jakob Knutsson berättar för SVT Nyheter att det nu råder ett stort hjälpbehov i landet.  

– Det är mycket vatten och nedfallna träd överallt som gör det svårt att ta sig fram.  

När SVT Nyheter når Jakob Knutsson är han på väg till den norra delen av Haiti – som dock inte ska ha drabbats värst av orkanens framfart. 

– Nu är jag på väg till Hesse på den norra delen av ön, men det är den södra delen som sägs vara värst drabbad. 

Hungersnöd

Men problemen på den norra sidan kommer att komma med tiden beräknar hjälporganisationen – och det kommer att röra sig främst om hungersnöd. 

– Det finns mest mat söderut och eftersom förbindelsen med den södra delen av ön nu är borta kommer det att vara svårt att få hit maten, säger Jakob Knutsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Matthew

Mer i ämnet