Höga böter efter stuntmans död

Uppdaterad
Publicerad

Produktionsbolaget bakom tv-serien ”The walking dead” får högsta möjliga böter efter att en stuntman gick bort under inspelningen av serien i juli förra året.

Enligt det amerikanska federala arbetsmiljöorganet OSHA har produktionsbolaget bakom serien Stalwart Films ”misslyckats med att skydda anställda från faror under inspelningen av tv-serien”. Nu utfärdas böter på motsvarande drygt 100.000 kronor.

Föll med huvudet före

Den erfarne stuntmannen John Bernecker avled på sjukhus efter att ha fallit över sex meter med huvudet före ned i ett betonggolv under inspelningen i Senoia, Georgia.

Enligt OSHA:s regionala Atlantachef Kurt Petermeyer borde dödsfallet vara ”en väckarklocka” för Hollywood.

– Hela industrin behöver utlova säkra arbetsplatser för skådespelare och stuntmän som utför sådant här arbete, säger han.

Stalwart Films kallar dödsfallet en ”tragisk och fruktansvärd olycka” men säger att arbetet skett i enlighet med industrins säkerhetsbestämmelser och överväger att bestrida böterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.