Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Höga böter ska få folk att stanna inne Foto: Reuters

Höga böter ska få folk att stanna inne

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i världen har regeringar infört stränga regler för hur människor får röra sig, för att begränsa coronavirusets spridning. På många håll används hot om böter för att hålla folk inne och i Norge fick en coronasmittad person i helgen böter på nästan 20 000 kronor efter att ha brutit sin karantän för att gå på fest.

I länder som Frankrike och Italien har myndigheterna bötfällt tusentals människor som brutit mot de regler som för tillfället gäller kring hur man får röra sig i samhället.

I Frankrike har närmare 92 000 personer hittills fått böter på upp till 135 euro för att ha gå ut utan giltiga skäl och i Italien har polisen kontrollerat runt en miljon människor och tiotusentals har bötfällts efter att vistas utomhus utan giltig anledning.

I Italien har också en coronasmittad man åtalats för att ha lämnat sin karantän för att handla. Han riskerar nu fängelse i 12 år för att ha bidragit till epidemin.

I Tyskland kan den som bryter mot den nya lagen om att inte fler än två personer får träffas samtidigt riskera upp till 250 000 kronor i böter.

I Australien måste personer som anländer från andra länder sitta i karantän i 14 dagar, annars väntar böter. Samma regler gäller i Hongkong och där väntar böter på 33 000 kronor eller fängelse för den som bryter mot karantänsregeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet