Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Dramatisk omröstning när USA:s talman avsattes

Uppdaterad
Publicerad

Talmannen i USA:s representanthus, republikanen Kevin McCarthy, blev detroniserad av hårdföra Trumpanhängare i sitt eget parti. Efter en hätsk debatt blev han den förste talmannen i USA:s historia att bli bortröstad.

Floridarepublikanen Matt Gaetz anser att McCarthy gjort för stora eftergifter till Demokraterna och drog därför i gång en process för få sin partikamrat avsatt. Den första förtroendeomröstningen mot en talman på mer än 100 år slutade med att McCarthy blev fråntagen sitt uppdrag med röstsiffrorna 216 mot 210.

Efter en timmes hård debatt i representanthuset, där Republikanerna har majoritet, hölls omröstningen. Rösträkningen tog nästan en timme eftersom namnen på samtliga 435 röstberättigade ledamöter skulle ropas upp ett i sänder – följt av ett ”yae” eller ett ”nay”.

Gaetz fick stöd för misstroendeförklaringen från partiets högerfalang, som tycker att McCarthy varit alltför samarbetsvillig gentemot Vita Huset med tanke på att Bidens parti är i minoritet. Inte minst när det gäller uppgörelsen om den tillfälliga budgeten som kunde hålla statsapparaten igång och undvika nedstängning.

Mer moderata republikaner stöttade däremot McCarthy och varnade för kaos i kongressen om han avsätts, rapporterar Reuters.

”Kompromisslösa”

– Det här är ett bevis på vilken makt en liten grupp republikaner har över partiet, och ett tecken på att de mest konservativa rösterna i partiet blir alltmer kompromisslösa, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Processen med att tillsätta en ny talman inleds omedelbart, men någon självklar kandidat har ännu inte trätt fram. Tills vidare tar ledamöten Patrick McHenry över.

Att en liten republikansk minoritet på åtta ledamöter kunde fälla talmannen berodde på att Demokraterna i kammaren inte såg någon anledning att ge McCarthy en livlina. De röstade för att avsätta honom.

Tänker inte ställa upp igen

På onsdag nästa vecka är det dags för republikanerna att välja en ny talman. McCarthy meddelade en stund efter omröstningen att han inte kommer att kandidera för platsen igen.

Fakta: Kevin McCarthy

  • Född 1965 i Bakersfield i Kalifornien, där han fortfarande bor med sin hustru Judy och parets två barn. Hans far var brandman och McCarthy är den första republikanen i sin familj.
  • Startade matetablissemanget Kevin O's Deli när han var 21 år. Sålde det några år senare för att ha råd att plugga vidare till ekonom. Under studierna började han jobba för den republikanske kongressledamoten Bill Thomas.
  • Valdes in i representanthuset 2006 där han representerar Kaliforniens 23:e distrikt. Har bland annat varit partipiska och gruppledare.
  • Står för traditionell republikansk politik som skattesänkningar och mindre statsapparat. Säger sig vara abortmotståndare, men var tidigare mer liberal. Har gjort uttalanden som kan tolkas som klimatförnekande.
  • Sover ofta på soffan på sitt kontor i Washington DC. Har sagt att han inte vill bli ”för bekväm” i huvudstaden utan åker hem regelbundet.
  • Har två australian shepherd-hundar, Teddy (döpt efter Teddy Roosevelt) och Cash (efter Johnny Cash).

Källor: McCarthys egen sajt, Politico, The Hill med flera

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.