Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Republikanen Kevin McCarthy vald till talman i representanthuset

Uppdaterad
Publicerad

Republikanen Kevin McCarthy har valts till talman i det amerikanska representanthuset. Tidigt på lördagsmorgonen svensk tid gratulerades han av såväl USA:s president Joe Biden som den tidigare republikanske presidenten Donald Trump.

Det längsta talmansvalet i USA på 164 år är nu avslutat. Efter fyra dygn och 15 omröstningar lyckades republikanen Kevin McCarthy till slut samla de röster som krävs för att ta hem talmansposten.

En på förhand segerviss McCarthy hade tidigt på lördagsmorgonen svensk tid förlorat den 14:e röstomgången med minsta möjliga marginal.

Mötet såg ut att ajourneras men efter ytterligare snabba överläggningar och hätska diskussioner i kammaren inleddes en 15:e röstomgång – där han lyckades samla de nödvändiga rösterna.

De slutgiltiga röstsiffrorna skrevs till 216 för McCarthy, 212 för Demokraternas kandidat Hakeem Jeffries medan sex representanter röstade ”närvarande” vilket motsvarar en blank röst.

Vändning kom efter att McCarthy gått med på många av kritikernas krav – inklusive återinförandet av en långvarig regel som ska göra det möjligt för en enskild ledamot att utlysa en omröstning för att avsätta talmannen från sitt ämbete, skriver AP.

Sargat parti

De tidigare 14 omröstningarna har visat på ett sargat parti där förre presidenten Donald Trumps anhängare skadeskjutit Republikanerna inför en förvånad, förbryllad och smått road väljarkår.

Ett antal ledamöter inom det republikanska partiet har ansett att McCarthys linje inte är tillräckligt konservativ och har velat se förändringar som flyttar makt från talmannen – till de enskilda ledamöterna.

Republikanerna är sedan höstens mellanårsval i majoritet i representanthuset, som är den amerikanska kongressens underhus. En republikan ska således ersätta demokraten Nancy Pelosi på den viktiga talmansposten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är USA:s talman mäktigare än Andreas Norlén. Foto: Sebastian Strandberg/SVT/TT/EPA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.