Black lives matter rörelsen och högerextrema drabbade samman i London i helgen. Foto: Daniel Leal-Olivas/TT

Deltagare i högerextrem demonstration gripen – urinerade på minnesmärke

Uppdaterad
Publicerad

En bild på en demonstrant som kissar på ett minnesmärke som rests för att hylla en polis har väckt vrede i Storbritannien. Mannen är nu gripen.

Fler än 100 personer greps under lördagens våldsamma demonstrationer i London, enligt BBC.

Den man som fångades på bild när han under en högerextrem demonstration i London i helgen urinerade bredvid minnesmärket har gripits. Han anmälde sig själv till polisen.

Stentavlan till minne av polismannen Keith Palmer finns nära parlamentet i den brittiska huvudstaden, där Palmer miste livet i en terrorattack för tre år sedan.

Den gripne mannen ska ha deltagit i ett demonstrationståg som tågade in till centrala London för att ”försvara statyn av Winston Churchill” mot Black lives matter-rörelsen.

”Avskyvärd”

Flera brittiska politiker har reagerat starkt på bilden där mannen står vänd mot hörnet av en pelare mot vilken minnesmärket står lutat.

– Keith Palmer var en hjälte när han sprang mot faran för att vi skulle vara trygga den 22 mars 2017. Han betalade det högsta priset för att göra jobbet han älskade och vi står i djup tacksamhetsskuld till honom för hans mod, säger den före detta talmannen i parlamentet John Bercow.

Den konservative politikern Tobias Ellwood som försökte rädda livet på den döende Keith Palmer 2017 kallade handlingen ”avskyvärd” och bad om hjälp att identifiera mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.