Foto: Daniel Leal-Olivas/TT

Stökigt i London när antirasister och högerextrema drabbade samman

Uppdaterad
Publicerad

Londonpolisen attackerades med stenar, flaskor och fyrverkerier på lördagen när ett tusental demonstranter, såväl antirasister som högerextrema, trotsade polisens varningar och samlades i centrala London, enligt brittiska medier.

Ett stort antal poliser hade kommenderats ut för att hålla de två grupperna isär, men trots det blev det oroligt bland annat i området kring Trafalgar Square, i regeringskvarteren och vid parlamentet.

Scotland Yard uppgav att man arresterat ett antal personer för bland annat våldsamt uppträdande, våld mot tjänsteman samt innehav av vapen och narkotika. Ett 15-tal personer skadades vid demonstrationerna, inklusive två poliser.

”Ligistfasoner”

Den brittiske inrikesministern, Priti Patel, kallade sammandrabbningarna för ”fullständigt oacceptabla ligistfasoner” och Londons borgmästare, Sadiq Khan, uppmandade demonstranterna att gå hem innan fler personer skadades. 

Runt om i världen har folk protesterat mot rasism och polisvåld efter afroamerikanen George Floyds död i Minneapolis förra månaden. I Storbritannien har tiotusentals personer deltagit i fredliga protestmarcher under de senaste dagarna.

Inför lördagens liknande protester i London hade polisen uppmanat folk att hålla sig hemma eller då man fått uppgifter om att grupper från extremhögern var på väg till den brittiska huvudstaden för att försvara brittisk kultur och statyer över historiska personer.

Detta efter tidigare angrepp mot statyer med anknytning till Storbritanniens koloniala förflutna och slavhandeln, inklusive en staty över den förre premiärministern Winston Churchill. 

”absurt och skamligt”

Det blev också stökigt utanför parlamentsbyggnaden där ett hundratal demonstranter, som beskrev sig själva som ”patrioter” samlats för att enligt egen utsago skydda krigsmonumentet the Cenothap. Demonstranterna kastade bland annat kravallstaket mot polisen.

Premiärminister Boris Johnson sade att det var ”absurt och skamligt” att en staty över Winston Churchill riskerade att skadas men fördömde samtidigt högerdemonstranternas våld mot polisen.

”Alla som attackerar polisen kommer att mötas av lagens fulla kraft”, sade han i en tweet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer