Tyska insatsstyrkan ska oskadliggöra gärningspersoner. Foto: TT

Hans Brun: Måste ha is i magen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns just nu inget klart motiv bakom skjutningen i München, och enligt Hans Brun, forskare i kontraterrorism, gäller det att inte dra några förhastade slutsatser.
– I det här läget måste man ha is i magen och invänta mer information, säger han.

Hans Brun, forskare i kontraterrorism, säger till SVT Nyheter att tyska myndigheter varnat för att det före skjutningen fanns en riisk för terrorattentat i landet. Och BKA, den tyska federala kriminalpolisen, har varnat för risken för tågattacker.

Men vem som ligger bakom skjutningen vill han inte spekulera för mycket i.

– Man måste vara väldigt ödmjuk inför svårighetsgraden i det här fallet beroende på informationsläget, svarar han.

– I det här läget måste man ha is i magen och invänta mer information.

”Har funnits varningar”

Men enligt Hans Brun har det funnits indikationer som pekat på att något liknande skulle kunna inträffa i Tyskland.

– Det har funnits varningar under den sista tiden att ett terrordåd skulle kunna inträffa i Tyskland, säger han till SVT Nyheter.

Hans Brun är dock även inne på att det finns en risk att andra grupperingar och andra ideologier än islamistiska också kan utföra attacker mot allmänheten, till exempel högerextrema grupper.

– Det är ovanligt med den typen av attacker just nu i Europa men de har företkommit tidigare.

Högerextrema grupper har kapacitet

På frågan om vilka kunskaper och vilket kapacitet de högerextrema grupperna har menar Hans Brun att det finns ett ganska högt kunnande bland dem runt om i Europa. Inklusive hos vissa små grupperingar i Sverige.

– Det har ju utförts ett antal blodiga terrordåd av högerextremister i Europa i historien. Till exempel dådet på Bolognas tågstation, säger Hans Brun och fortsätter:

– Men de har inte samma finansiella situation som jihadisterna som har väldigt gott om pengar. Högerextremisterna har inte heller tillgång till frizoner som jihadisterna har där de kan bedriva träningsläger och utbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.